1524 of 1525: De jaartelling

Naast de omschakeling naar de Gregoriaanse kalender, die bijna overal in gebruik is, was, moest natuurlijk ook worden bepaald in welk jaar we nu eigenlijk leven.

Ook daarvoor zijn verschillende tellingen gehanteerd die tot op de dag van vandaag doorlopen. Internationaal wordt de Christelijke jaartelling als standaard gehanteerd. Deze telling lijkt eenvoudig, het aantal jaren vanaf de geboorte van Jezus Christus wordt immers geteld. Door het ontbreken van het jaar “nul” zit ook hier een addertje onder het gras. De laatste dag van 1 jaar voor Christus wordt in deze telling opgevolgd door de eerste dag van 1 jaar na Christus! Uitgaande van het feit dat een eeuw 100 jaren duurt is de officiële start van een nieuwe eeuw dus altijd op 1 januari 101, 201, 301, enzovoort. De laatste millenniumwisseling vond ondanks alle festiviteiten één jaar te vroeg plaats. Deze viering had eigenlijk op 1 januari 2001 plaats moeten vinden. Het ontbreken van het “jaar nul” is overigens geen vergissing. De grondlegger van deze methode, de monnik Dionysius Exiguus, creëerde bewust een tweezijdig symmetrische jaartelling. Het gevolg hiervan is iets merkwaardigs: bij eeuw- en millenniumwisselingen is iedereen een jaar te vroeg feest aan het vieren.

1524of1525-jaartellingbanner

Wereldwijd zijn er ook andere jaartellingen in gebruik. De Joodse jaartelling rekent vanaf de schepping van de wereld volgens de Tenach. Het jaar 2006 is volgens de Joodse jaartelling 5767. De Islamitische jaartelling begint met het jaar waarin Mohammed van Mekka naar Medina emigreerde (dat was in het jaar 622 van de Christelijke jaartelling). Doordat het Islamitische jaar 11 dagen korter is loopt men langzaam in op de Christelijke jaartelling. Dat is meteen de reden dat bijvoorbeeld het Suikerfeest (afloop van de Ramadan) ieder jaar 11 dagen vroeger valt dan in het (Christelijke) jaar daarvoor! Momenteel, in 2006, is het volgens de islamitische jaartelling 1427. In Thailand wordt de  Boeddhistische jaartelling gebruikt. Door te tellen vanaf de dood van Boeddha (543 voor Christus) wordt in Thailand het Christelijke jaar 2006 officieel en door iedereen benoemd als 2549. Tenslotte nog iets over China. De viering van het nieuwjaar loopt zoals bekend niet in de pas met de meeste landen. De verklaring hiervoor is eenvoudig. Hoewel de Chinezen de Christelijke jaartelling aanhouden en tegenwoordig ook de Gregoriaanse kalender hanteren wordt er bij het vieren van traditionele feesten gebruikt gemaakt van traditionele kalenders. De Chinese kalender is een mix van de oude maan- en zonnekalenders. Hierdoor wordt het nieuwe jaar in China (en o.a ook in Korea, Taiwan en de vele Chinatowns overal ter wereld) gevierd op dag waarop de tweede nieuwe maan ná de winter-zonnewende plaatsvindt. De viering van deze nieuwjaarsdag wordt ook wel het lentefestival genoemd. De dag één januari is voor deze mensen gewoon een dag zoals alle anderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.