1914-1918 – Eerste Wereldoorlog

Enkele foto’s en afbeeldingen uit de de Eerste Wereldoorlog, die gelukkig aan Nederland voorbij gingDe mobilisatie, die vier jaren zou duren, ging niet ongemerkt voorbij. Ook in Piershil werden mannen opgeroepen om zich te melden voor het leger.

Foto ‘Loopgraven graven’ – 1916

Op de voorste rij, vijfde van links (met snor), staat Jaap van der Sluis. Destijds was er een groepje Piershillenaren die voor hun dienstplicht gelegerd waren in Oostvoorne/Rockanje. Tijdens het graven van een loopgraaf (als oefening) werd deze mooie groepsfoto gemaakt. Jaap woonde aan de Sluisjesdijk, in de woning grenzend aan de Familie van ’t Hof (nabij de weegbrug).

piershil-wo1-1914-1918-loopgraaf

Foto ‘Bij de barak’ – 1916

Helemaal links (met snor) staat Jaap van der Sluis, poserend voor de soldatenbarak. Deze foto werd militair verzonden naar Piershil, zonder postzegel en met als adressering Sluisjesdijk Piershil.

piershil-wo1-1914-1918-barak piershil-wo1-1914-1918-barak-achterzijde

Foto ‘Soldaat te fiets’

De Piershillenaar Wout Daniëlse met de fiets in Piershil, in de oorlog van 1914-1918.

piershil-wo1-1914-1918-woutdanielse

Afbeelding ‘Rijks-Wittebrood-Kaart’

De Nederlandse regering moest in augustus 1914, bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, beoordelen wat er in het landsbelang diende te gebeuren. Hierbij moest niet alleen aandacht worden besteed aan militaire maatregelen maar ook aan het economisch leven in Nederland. De nadruk viel daarbij vooral op de levensmiddelenvoorziening wat uiteindelijk resulteerde in rantsoenering en distributie van de eerste levensbehoeften. Deze kaart is destijds uitgedeeld (verstrekt) in Piershil. Per periode reikte het Centraal Broodkantoor dit soort broodkaarten uit.

piershil-wo1-rijks-wittebroodkaart

Updated: februari 12, 2015 — 11:46 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.