1660 – Het hof van Moerkerken (Mijnsheerenland)

voorgevel-1964De Rijksdienst van het Cultureel Erfgoed komt woorden tekort bij het beschrijven van het landgoed. De inrijpoort, het huis, het koetshuis, de orangerie, de zonnewijzer, zelfs de tuinmuren staan tot in detail beschreven. Dertien objecten hebben een beschermde status; het Hof van Moerkerken te Mijnsheerenland is met recht een statig herenhuis.

De huidige bewoonster herinnert zich de eerste bezichtiging nog goed. ,,We werden meteen verliefd op de tuin. Aangelegd in oude stijl, rond 1900.” Niet alleen de Engelse landschapstuin, met een omvang van bijna 4 hectare,  werpt de bezoekers terug in de tijd. Het in gele ijsselsteen opgetrokken huis bestaat uit een souterrain, een bel-etage en een halfhoge verdieping aan de voorzijde.  ,,Het is zo mooi binnen, ik kan er dagen over vertellen. We hebben veel documenten van oud-eigenaren gekregen, zelfs het bestek uit 1660.” De bouwtekeningen werden gemaakt omdat het oorspronkelijke gebouw werd verwoest door brand. Sporen van het rond 1445 gebouwde buitenhuis van de ambachtsheer van het Belgische Moerkerke zijn nog altijd aanwezig. ,,In mijnsheerenland-hof-deurnaartuinhet huis zijn vier beschilderde deuren aanwezig. Die van Diana, de godin van de jacht, geeft toegang tot de tuin. Het nieuwe huis is op de oude fundamenten gebouwd. De kelder met diverse vertrekken is origineel. De bediendenkamer met bedstede, de bottelarij en de weckkelder zijn 571 jaar oud.” De tuin grenst aan de Binnenmaas, tussen de kolossale bomen is de sfeer feeëriek. Sommige bomen zijn geplant door de grootouders van Pieter van Vollenhoven. Een andere beroemde bewoner, Frederik van Eeden, werkte hier aan zijn roman ‘Van de koele meren des doods’. ,,Er is ook op locatie gefilmd, de scenes die hier zijn opgenomen herken ik meteen.” Vier jaar gelden betrokken de huidige bewoners het pand, anderhalf jaar geleden werden de restauraties afgesloten. ,,De balken in de slaapkamers zijn hersteld, het bordes is gerestaureerd. Van de herenkamer vonden we de originele deuren op zolder terug. Twee bomen die op het huis dreigden te vallen zijn verwijderd. Alles in harmonie met de monumentenzorg en de gemeente.” Eerder was de familie betrokken bij de restauratie van een boerderij uit 1863. Toen het project klaar was ontbrak het gevoel. In het voormalige verblijf van onder andere 17 ambachtsheren is dat er wel. ,,Een huis met geschiedenis, een ziel. Ik hou mijn gezin altijd voor dat we bevoorrecht zijn dat we hier mogen wonen. Wij zijn passanten en zijn trots dat we dit hebben kunnen behouden voor de toekomst.”

Fotoserie ‘Hof van Moerkerken’ – 2016

Ansichtkaarten ‘Hof van Moerkerken’ – 1900 – 1975

Foto’s

Het inrijhek in 1938.

inrijhek-1938

De voorgevel in 1964

voorgevel-1964

Twee foto’s uit 1980

inrijhek-1980 achtergevel-1980

Foto ‘De godin Diana’

mijnsheerenland-hof-deurnaartuin

Knipsel ‘Stenen sprookje uit 1760’  – 15 oktober 1976

Klik op de afbeelding voor een vergroting

mijnsheerenland-hof-van-moerkerken

Knipsel ‘Een lust voor het oog’ – Algemeen Dagblad 2 juni 2016

Klik op de afbeelding voor een vergroting

ovt-aflevering-021-hofvanmoerkerken-mijnsheerenland-2juni-1600

Updated: juli 21, 2016 — 1:24 pm
  1. Afgelopen woensdag waren we daar met onze tuinclub. Bij binnenkomst een geweldige lunch gehad en heel veel informatie over het huis. Eenmaal buiten de prachtige tuin bezocht met ook weer heel veel informatie. We hingen aan de lippen van de bewoonster, nam alle tijd en heel vriendelijk. Jammer dat ik mn Alpaca wol ben vergeten. Groetjes Ria Hage

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.