piershil.com

Over Piershil en omstreken...

1880 – Bijl 8 Oud-Beijerland

De gepensioneerde Jaap Koolhaas en zijn partner Jolanda Overbeeke wonen aan de Bijl 8 in Oud-Beijerland. Een gemeentelijk monument, net als alle huizen van de buren.

,,Als ik ooit nog wil verhuizen zou ik hier wel willen wonen”, zo liet Jaap zich eens ontvallen tijdens een dorpswandeling. De voorliefde voor het statige rijtje huizen aan de Bijl leidde jaren later tot de aankoop van hun droompand. Rond 1880 gebouwd, vaak bewoond door notabelen. Notaris De Feijfer en burgemeester Van Lith woonden hier. Ook onderwijzer Arie Scheer, hij was vanaf de bouw de eigenaar. Zijn kleindochter Nel bood het pand te koop aan, in 1993. ,,We beseften dat we aan de slag moesten. In de voorgevel zie je een knik. De verzakking is deels tegengehouden door de diepe kelder.” De bebouwing langs het water begon met de huidige nummers 8 en 7, ze werden gebouwd als elkaars spiegelbeeld. Alleen vier mezzaninoraampjes, bovenaan in de voorgevel, onderscheiden de woningen. ,,Het marmer in de gang was op sommige plaatsen gebarsten. Dit is hersteld toen de buren daar vanaf wilden. Met hun nog hele tegels heb ik hier alles weer kunnen completeren. Ze pasten precies allemaal.” Behoudens de aanpak van de vloeren en de toiletten is veel in oorspronkelijke staat gebleven. Twee hoge woonlagen, voorzien van fraaie vensters en glas-in-lood bovenlichten. ,,Het interieur was beplakt met jute, oude kranten, hardboard en behang. Nu zijn alle panelen, ook die van de schuifdeuren van de kamer en suite, weer zichtbaar.” Zelfs de voordeur bleek beplakt, het originele exemplaar is in ere hersteld. In de slaapkamer doen twee antieke nachtkastjes nog altijd dienst. In een lade tussen de oude kranten vond het stel een oude foto van een jongedame. ,,Jolanda heeft onderzoek gedaan bij de oudste inwoners van het dorp. Het bleek te gaan om de Strijense Magdalena Troost, de moeder van Nel.” De trap is opgekrikt, de treden liepen scheef door verzakking. Het verwijderen van een foeilelijk betonnen balkon bleek een hele klus. ,,Veel te zwaar. De twee u-binten trokken de gangmuren kapot.” Het uitzicht vanuit de twee resterende klapdeuren op de langgerekte achtertuin is prachtig. En opmerkelijk. “Nadat de bouw  was voltooid is omstreeks 1910 de grond van de voor- en achtertuinen gekocht. Achter met een scheve erfscheiding, vanwege de aanwezigheid van een sloot.” Het woongenot in het ruime pand wordt vergroot door de ligging, nabij het water en de oude Bijlschool. ,,Hier raast geen verkeer voorbij. Vooral de achtertuin is een oase van rust.”

Knipsel ‘Aan De Bijl is het een oase van rust’ – AD editie Hoeksche Waard 7 november 2017 

Klik op het knipsel voor een vergroting

 

 

Updated: november 9, 2017 — 9:49 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

piershil.com © 2015

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten