2017 – Bodemsanering in Piershil

De gevolgen in het dorp Piershil zijn nog altijd merkbaar. Begin jaren tachtig vond een milieuramp plaats bij het chemische bedrijf Van Lessen & Punt, gevestigd op de Kade.

Afgelopen week werden omwonenden per brief geïnformeerd door het bedrijf Groundwater Technology, over weer een nieuwe saneringsronde. Uitvoerder Dennis Rietveld: ,,Ruim een week gaan we aan de slag. We injecteren de grond met voeding voor de bacteriën. Hierdoor wordt verdere afbraak van de verontreiniging gestimuleerd.” De aanpak met de bacteriën bleek de meest succesvolle te zijn in een jarenlange reeks van pogingen de vervuiling aan te pakken. Containers, infiltratie en drains, niets leek het probleem van de tot 17 meter diepte vervuilde grond op te kunnen lossen.

,,Regelmatig wordt de afbraak en de omvang van de verontreiniging gemonitord. Deze aanpak met bacteriën werkt, ze moeten alleen om de zoveel tijd worden bijgevoerd om ze actief te houden.” In 1979 kwam het chemische bedrijf van Lessen & Punt voor het eerst in opspraak. Het nautische bedrijf bleek met onvoldoende vergunningen te zijn getransformeerd tot opslagruimte van gevaarlijke stoffen.Van milieubeleid was destijds nauwelijks sprake. Zo werd enkele jaren eerder de huidige Piershilse ijsbaan volgestort met gif, afkomstig uit de Botlek. Met toestemming van het gemeentebestuur. Burgemeester Kolbach liet dan ook weten ‘zich geen ernstige zorgen over de situatie bij het bedrijf te maken’, ondanks de aangetoonde afwezigheid van beschermingsapparatuur en gereedschap voor het personeel. En ondanks de opslag in buitentanks van 10.000 liter terpentine, 2500 liter perchloorethyleen en 10.000 liter Shell-sol-k (een etsende stof). Binnen werden o.a. aceton, zwavel- en salpeterzuur, chloorbleekloog, benzine en duizenden spuitbussen opgeslagen. Enkele jaren later ging het helemaal fout, het leidde tot kamervragen en het faillissement van het bedrijf. Bij het mengen van chemicaliën zijn de tanks gaan overlopen, de vervuiling kwam tot diep in de grond. Rietveld: ,,Er staat nu een ondergrondse damwand rondom het vervuilde gebied, zodat de omliggende percelen veilig zijn. Maar we gaan door tot de grond helemaal schoon is, deze troep hoort niet in de bodem thuis.”

Foto ‘Bodemsanering in Piershil’ – maart 2017

Updated: maart 14, 2017 — 9:56 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.