De werkwijze van de mol

Geregeld werd de Piershilse haven (1,5 kilometer lengte) volledig schoon gemaakt. De mol begon zijn werk op circa 30 meter vanaf de mond van de haven (vanaf het Spui gerekend) en iedere dag ging hij een stukje verder. Een uur voor laag water zette men de deuren van de spuisluis open. Het water van het binnenspui perste zich dan door de spuisluis, diepte de havenkom uit en kwam met geweld tegen de achtersteven van de mol aan. Het beweegbare gedeelte was dan al neergelaten terwijl de zijschotten (vleugels) zover mogelijk uitstonden. De ijzeren pennen maakten de bodem van de haven los. Met het spuiwater en de laatste eb stroomden de planten en het losgewoelde slib de haven uit en het Spui in. De schipper (eerst T. Zwijnenburg, later B. en A. Groenenberg) stapte aan de wal terwijl hij het touw vasthield, dat aan de kop van de mol was bevestigd. Daardoor draaide de mol door de ebstroom in het Spui en met vloed kwam hij weer de haven binnen tot zijn ligplaats de molhaven. De volgende dag begon hij zijn werk op circa 60 meter van de mond van de haven en zo ging dat door tot de bocht van de havenkom. De schipper stond dan met een stevig vaarboom voorop om te voorkomen dat de voorsteven bij de kromming in de kant zou schieten. In de tijd dat er gemold werd mochten er natuurlijk geen schepen de haven binnenkomen. Zes uur voordat men het water begon te spuien werd aan de kop van de haven (aan het Spui dus) de spuivlag geplaatst. Dit was een grote driehoekige blauwe vlag met daarop de witte letters ‘Spuien’. Deze vlag werd ook bij de havenkom nabij de kade geplaatst zodat schippers wisten dat ze hun schip goed moesten meren en dat ze niet mochten vertrekken. Wanneer er geen water stond in het binnenspui dan werd een soort mol met mast en zeil gebruikt. Met gunstige wind krabde men bij eb, al zeilende, de bodem schoon. Deze mollen waren voorlopers van de baggerwerktuigen.

Foto ‘Deuren van de Spuisluis’

Op deze foto (uit de jaren dertig) poseert Bram Bokhout op de Kade van Piershil. Op de achtergrond is de opening te zien waardoor het water krachtig de haven binnen stroomde.

piershil-ingang-binnenspui-brambokhout

Foto ‘Op de mol’

Schipper A. (Arie of Aai) Groenenberg met zijn poserende zoon Gerrit Groenenberg. De foto is vermoedelijke gemaakt tijdens de mobilisatie van 1939-1940. De dame op de foto is Riek Smits, dochter van schipper Henk Smits.

piershil-foto-werkingmol

Updated: februari 12, 2015 — 10:28 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.