1965 – Opening van het dorpshuis

Het dorp Piershil werd in 1965 verrijkt met een dorpshuis in de Koningin Julianastraat. De oudste inwoner van Piershil, mevrouw T. Veerman-Noordermeer (93), mocht in april 1964 de eerste steen leggen. Op 4 februari 1965 mocht zij ook de officiële ingebruikname meemaken. Dankbare en ook wel trotse familieleden boden het dorpshuis een gedenksteen aan met de vermelding, dat de eerste steen is gelegd door Mevrouw T. Veerman-Noordermeer.

De naam van het dorpshuis werd tijdens de officiële opening op originele wijze bekendgemaakt. Leerlingen van beide lagere scholen zongen een lied over het dorpshuis (op de wijs van Piet Hein). Voor hun borst hielden zij een bord, nog omgedraaid echter. De leerlingen marcheerden door elkaar heen en na afloop van het lied, toen iedereen op de juiste positie stond, werden de borden omgedraaid. Onder luid applaus las het publiek: “Dorpshuis Renesse”.

Met deze naam werd de stichter van Piershil geëerd: Frederik van Renesse, heer van Oostmalen, die  in 1515 de eerste stoot gaf tot inpoldering van Piershil. De naam “Renesse” werd bedacht door Dhr. H.A. van der Linden, uit de Oosthoek. De bouw van het dorpshuis was ondermeer mogelijk gemaakt door een bijdrage van 30.000 gulden van de Stichting Herstel Zuidwest Nederland. De bouw was uiteindelijk te verwezenlijken doordat het ook kon fungeren als gymnastieklokaal.

Ansicht Kon. Julianastraat – Dorpshuis in aanbouw

Op deze uitsnede van een ansichtkaart uit 1964 is te zien dat het dorpshuis in aanbouw is.

Foto’s ‘De eerste steen’ – april 1964

Knipsels ‘opening Dorpshuis Renesse’ – februari 1965

Piershil wet nu hoe zijn dorpshuis heet. De naam, die door het stichtingsbestuur lange tijd in het ongewisse is ge laten, werd gistermiddag tijdens de officiële opening op bij­zonder originele wijze bekend gemaakt. Op het gloednieuwe toneel van het even gloednieuwe dorpshuis hield een groep leerlingen van de beide lagere scholen de zaal lange tijd in spanning. Voor hun borst hielden allen een bord, nog omgedraaid echter. Het zingen van een lied over bet dorpshuis – op de wijs van Piet Hein – en het door el kaar heen marcheren tot een bont kroelende mierenhoop, wa­ren nodig om de naam te produceren. Na de opvoering van het ballet werden de borden omgedraaid en onder luid applaus las het publiek: Dorpshuis Renesse. De bouw van het dorpshuis is onder meer mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Stich­ting Herstel Zuidwest Nederland van f. 30.000.  Nog zou echter het dorpshuis niet te verwezenlijken zijn geweest wanneer niet aan het gebouw nog een functie zou zijn gekoppeld. Het fungeert n.l. tevens als gymnastieklokaal. Het ontwerp is van de technische dienst Hoeksche Waard-West, die voor het grootste gedeelte zijn ideeën ontleende aan het architectonisch brein van de heer Bos. Het beheer van het gebouw is in handen van de Stichting Dorpshuis Piershil. Voor de inrichtingskosten is een grote bazar gehouden, die f 4.500,­- netto heeft opgebracht. Met de komst van burgemeester P. G. Vries is een versnelde ontwikke­ling bereikt in de verwezenlijking van het gebouw, dat reeds in 1954 op papier stond. Hij heeft tal van nieuwe activiteiten ontplooid. Een en ander bleek uit de openingsrede, die de voorzitter van het. stichtingsbestuur, de heer P. van Prooyen hield voor tal van aanwezigen, waaronder burgemeester P.G. Vries en zijn echtgenote, het gemeentebestuur, raadsleden, ook van de omringende gemeenten Goudswaard en Nieuw-Beijerland en vertegenwoordigers van verschillende verenigingen. Hij bracht dank aan allen, die de bouw van het dorpshuis hebben mogelijk gemaakt. 
ONTSTAAN
Burgemeester Vries zei, dat met de naam van het dorpshuls Renesse, de stichter van Piershil wordt geëerd: Frederik van Renesse, heer van Oostmalen, die in 1515 de eerste stoot gaf tot inpoldering van Piershil. De naam is naar voren gebracht door de heer H.A. van der Linden, uit de Oosthoek. Voorheen, zo zei de burgemeester, bestond Piershil alleen maar uit gorzen en slikken, ook wel hillen genaamd. Op een van die hillen woonde een vogelvan­ger, die Pieter heette, Pietershll, zoals deze heuvel al spoedig ge naamd werd en later werd het Piershil. De burgemeester ging nog verder in op tal van interessante aspecten van het verleden van Piershil. Hieruit bleek onder meer, dat de Swaneblaken, thans de haven van Piershil, de natuurlijke scheiding vormde tussen Goudswaard en Piershil. Het logement in Goudswaard, de Zwaan, moet hieraan hebben herinnert. Ook werd Piershil in later tijd wel het kleine haagje van de Hoeksche Waard ge­noemd, om de lusthoven, die de ambachtsheren zich hier bouwden. Door een grote brand zijn deze echter alle verwoest.. Het enige wat Piershil dan ook nog met het verleden verbindt is de kerk en de molen.
STOOT
De burgemeester besloot met de woorden: ,,Evengoed als Fre­derik van Renesse de eerste stoot heeft gegeven tot het ontstaan van Piershil, hoop Ik dal het dorpshuis de eerste stoot zal geven tot een rijker verenigingsleven en de beoefening van de sport in breder verband”. Hij overhandigde de stichting de Nederlandse driekleur, die intussen al hoog en droog aan de mast wapperde. Hierna gaven nog vele sprekers, meest vertegenwoordigers van de verschillende verenigingen, uiting aan hun dankbaarheid over de totstandkoming van het dorpshuis. Mevrouw Van der Jagt-Konijnendijk van het bejaardencomitê zei het zo: ,,Al die prachtige ramen op het zuiden met dat fantastische zon­licht, wat moet dat heerlijk voor de bejaarden zijn, om daar te zitten.  

Bij de foto:
De oudste inwoonster van Piershil, mevrouw T. Veerman-Noordermeer (93), beleefde gisteren een hoogtijdag. Nadat zij op 4 april 1964 de eerste steen voor het dorpshuis had gelegd mocht zij nu de officiële ingebruikneming meemaken. Dankbare en ook wel trotse familieleden boden het dorpshuis een gedenksteen aan, met de vermelding, dat de eerste steen is gelegd door mevrouw T. Veerman-Noordermeer. Op de foto een ge­lukkig glimlachende mevrouw Veerman, naast de steen.                                     ”

Gistermiddag werd op een bijzonder originele wijze de naam bekend gemaakt van het dorpshuis In Piershil. Nadat leerlingen van belde lagere scholen een ballet hadden opgevoerd, kwa­men zij tenslotte in deze formatie tot stilstand. De borden werden omgedraaid en onder luid applaus las het publiek: Dorpshuis Renesse.

Knipsel ‘Dorpshuis 4 febr. open’ – 18 januari 1965

Foto ‘Het dorpshuis van Piershil’ – circa 1968

Foto ‘H.A. van der Linden’ – 1975

De naam “Renesse” werd bedacht door Dhr. Hendrik Arie van der Linden (1891-1981), uit de Oosthoek.

Foto ‘Het eerste feestje’ – 1965

Enkele dagen na de opening werd er al een (huwelijks)feestje gevierd in het dorpshuis, op 29 april 1965. Op deze foto zien we de serveersters en de bruid. Van links naar rechts: Corrie Veerman, Henry ’t Hart, Pleunie van ’t Hof en Hilly Trip. De bruid is Jannie Stolk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.