piershil.com

Over Piershil en omstreken...

1921 – Ambachtsheerenhuis Zuid-Beijerland

ansicht-ambachtsheeerenhuis-zbl-01Bij het betreden van de lange oprit is de oorsprong meteen duidelijk. Met prominente letters staat op de linkergevel ‘Ambachtsheerenhuis’ geschreven. Rechts bevindt zich het kleurrijke wapen van Zuid-Beijerland.

Theo van den Broek woont met zijn echtgenote sinds 1974 aan de Dorpsstraat 115. Hun drie kinderen zijn hier geboren en opgegroeid. ,,Bij de eerste bezichtiging waren we meteen verliefd op de tuin en de omgeving, nog meer dan het huis zelf.” Die herinnering is veelzeggend, want het huis is een lust voor het oog. Een statige hoge entree, een frisse voorgevel met veel glas-in-lood. ,,Binnen is er verbouwd en geïsoleerd. Buiten hebben we met zorg het originele aanzicht in stand gehouden.” Het pand stamt uit 1921, als vervanger van het versleten exemplaar aan de dijk. De elfjarige baron Sweerts de Landas Wyborgh legde de eerste steen. ,,Wij hebben het gekocht van de laatste rentmeester, Jan Verhoeven. Deze ambachtsheerlijkheid fuseerde met Oud-Beijerland, het huis verloor zijn functie.” De rentmeester beheerde het landgoed voor de eigenaren. Jaarlijks legde hij verantwoording af over het beheer en de behaalde resultaten. ,,Vanuit Wassenaar kwamen de hoge heren dan naar hier, in hun koetsjes.” Die jaarlijkse ‘Heerenrekening’ werd gepresenteerd in de vergaderkamer, op de tweede verdieping. luchtfoto-ambachtsheeerenhuis-zbl-02,,Die is nog helemaal intact, met de originele vloer. Het verklaart ook de aanwezigheid van een open haard in onze slaapkamer.” Op de tweede verdieping bevinden zich vier slaapkamers, slechts één van de twee zolders is begaanbaar. Op de andere zolder vormt een open expansievat een overblijfsel van het originele verwarmingssysteem van het huis. ,,Beneden gingen de kolen op het vuur, in een enorme kachel. Gebaseerd op het soortelijk gewicht van water circuleerde dat verwarmd door de leidingen in het huis.” De achterzijde van het huis oogt mediterraan, vanwege de bouw en het witte stucwerk. De ruime tuin, met prieel, diverse terrassen en fruitbomen, vormt het favoriete gedeelte van de familie. ,,We wonen hier zo heerlijk en vrij. En toch midden in het dorp.” Het bezit wordt gekoesterd en tot in de puntjes onderhouden. ,,Het dak is vervangen en de tweede kelder is onlangs opnieuw betegeld. Alles is nu naar onze zin.” De stalen kluis van de rentmeester werd in de oorlog gebruikt door de generale staf van het Nederlandse leger. De familie Van den Broek heeft een andere bestemming gevonden. ,,In de kluis is het toilet gebouwd. Als er oorlog komt is dat veiligste plek van het hele huis.”

Foto’s ‘Ambachtsheerenhuis Zuid-Beijerland’

Oude foto’s, ansichten en vanuit de lucht

ambachtsheeerenhuis-zbl ansicht-ambachtsheeerenhuis-zbl-01 ansicht-ambachtsheeerenhuis-zbl-02 luchtfoto-ambachtsheeerenhuis-zbl-01 luchtfoto-ambachtsheeerenhuis-zbl-02

Fotoserie ‘Ambachtsheerenhuis Zuid-Beijerland’ – 13 september 2016

Knipsel ‘Prominent Ambachtsheerenhuis’ – AD Hoeksche Waard 24 november 2016

Klik op het knipsel voor een vergroting

ovt-aflevering-043-ambachstheerenhuis-zbl-24nov2016-1600

Updated: november 29, 2016 — 11:36 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

piershil.com © 2015

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten