1947 – Luchtfoto’s Piershil

Een serie luchtfoto’s van het dorp Piershil, gemaakt in 1947. In het dorp circuleren een aantal luchtfoto’s die enkele jaren na afloop van de oorlog zijn gemaakt. Hoewel het in die tijd zeker niet gebruikelijk was om een dorp vanuit de lucht te fotograferen beschikken we van Piershil over enkele prachtige exemplaren.

Deze foto’s hebben we te danken aan de piloot Hans Markestein. Hij heeft na het behalen van zijn eerste brevet een “bezoek” gebracht aan zijn woonplaats Piershil en o.a. een aantal rondjes rond de kerktoren gevlogen. Zijn basisopleiding werd (o.a.) in Ypenburg gegeven, waarbij gevlogen werd in de “Tiger Moth”, een verouderde tweedekker met twee open cockpits achter elkaar: de leerling-vlieger voorin, de instructeur daarachter.

Als beloning mocht de geslaagde piloot een tochtje naar zijn woonplaats maken en daarbij een gast meenemen, die dan (vanuit de open cockpit!) eenvoudig opnamen kon maken. Het verhaal gaat dat Hans bij zo’n ereronde boven het dorp de motor heeft afgezet, en geruisloos zwevend een scherpe bocht maakte, zodat hij naar omlaag kon schreeuwen:”…ik ben Hans Markestein!”. Hans vloog later voor PANAM; bij een vrachtvlucht naar Vietnam is hij bij een crash omgekomen. Hij werd in Amerika begraven.

Luchtfoto ‘De kerk van Piershil’ – 1947

Een prachtige foto van het centrum van het dorp. De tuin van de pastorie is net weer aangelegd. Het voorste huis voor de kerk is van melkboer Piet Buitendijk. De drie huisjes samen werden oorspronkelijk als school gebruikt en daarachter staat het Meestershuis. De kerk zelf is mooi aanschouwbaar in nog originele staat. Deze foto werd beschikbaar gesteld door Arie Pieter van der Hoek.

piershil-luchtfoto-kerk-1947

Luchtfoto ‘Kostverlorendijk’ – 1947

De boerderij van de familie van Bergeijk.

piershil-luchtfoto-kostverlorendijk-1947

Luchtfoto ‘De boerderij van Klaas van Bergeijk’ – 1947

Helemaal links is de pastorie te zien op deze prachtige opname. De boerderij in het midden is die van Klaas van Bergeijk (daar staat nu het Gemeentehuis van Korendijk) en helemaal rechts de boerderij van de gebroeders Verhulp. Beide boerderijen zijn gesloopt, de pastorie staat er nog altijd. Deze foto werd beschikbaar gesteld door Lijnie van Bergeijk.

piershil-luchtfoto-klaasvanbergeijk-1947

Luchtfoto ‘Het bedrijf van Bosman’ – 1947

Een luchtfoto van de fabriek van Bosman. Goed is te zien hoe de eerste fabriek tegen het Binnenspui werd aangebouwd. En de liefhebbers zien het meteen: de tramrails die vanaf de Steegjesdijk, net als tegenwoordig ‘Buitenom’, het dorp betreden. Deze foto werd beschikbaar gesteld door Dik Bosman.

piershil-luchtfoto-bosman-1947

Luchtfoto ‘Beneden Molendijk’ – 1947

Op deze oude luchtfoto is goed te zien dat er sloot langs de huizen in de Beatrixstraat (toen Beneden Molendijk) liep. Het huis links behoorde toe aan de schipper Smit, op die plaats is later het huis van de familie Heikoop gebouwd. Dan volgt Beatrixstraat 32, vroeger in het bezit vaan de familie Hollander en nu eigendom van de familie Riet. Het het huis rechts daarvan behoorde aan de familie Vink (later Breure) en helemaal rechts zijn de twee aan elkaar gebouwde huizen te zien. De familie Gebuijs woonde jarenlang aan de voorzijde van het pand, langs de huidige Beatrixstraat dus. Deze foto werd beschikbaar gesteld door Gerard Hollander.

piershil-luchtfoto-hollander-1947

Luchtfoto ‘Kade’ – 1947

Drie kinderen uit het gezin Bakker, destijds woonachtig op de Kade, verstrekten over deze foto deze informatie:

(Nico) “De dorpssloot ligt nog duidelijk zichtbaar, het oude kippenhok van Aai Groenenberg is nog aanwezig, electriciteit wordt nog bovengronds geleverd, het huis naast Bram Veerman is nog niet verbouwd tot winkel, de dijk tussen Franken en de hooidam loopt nog naar het Buitenspui, kortom, de foto moet dus voor 1953 genomen zijn”.

(Annie) “Wat een mooie kaart! Helemaal zoals ik me kan herinneren uit mijn lagere school tijd. Als je onderaan kijkt zie je nog een klein stukje van de plaats waar alle mensen uit het dorp hun afval gooiden. Het was een cementen muur, in de vorm van een vierkant met een “ingang”, gewoon een gat aan de voorkant. Wij noemden het “de hooidam”, waar die naam vandaan komt weet ik niet. Het was ook een beetje een plaats van kattenkwaad; we zetten de flessen die we daar vonden op de muur en probeerden die dan te raken. Het stonk er nogal, dat begrijp je. Er was nog geen plastic, je kunt het je nauwelijks voorstellen. ‘t Hart, de gemeenteman, gooide daar ook de inhoud van zijn kruiwagen neer; vuil van de straat en paardendrollen uiteraard. In de bietentijd lag er een hoop bieten te wachten om per schip naar de suikerfabriek gebracht te worden. Voor ons was dat een geweldige tijd: we haalden de vette klei van de bieten en konden er mee boetseren. Ook werden er knikkertjes van gemaakt die je door een gordijnenroetje kon blazen. Soldaatje spelen, maar ook tegen de ramen natuurlijk. Het huis en de schuren van Franke nog in de oude staat. Ik denk dat het veranderd is na de watersnood. Ik ben in 1951 naar de ULO in Oud-Beijerland gegaan, toen speelde ik niet meer op het eind van de kaai. In het tweede huis woonde Pleun Stok ook het huis van Kok zie je duidelijk staan. De boomgaard van Franke en het “boogaardpadje”, dat liep van het bruggetje naast onze tuin tot de ingang van de tuin van de fam. Hoepel, zijn ook duidelijk te zien. Over de sloot langs dat paadje lagen diverse planken om in de tuinen van de huizen aan de Molendijk te komen”.

(Krijn) “Als je goed kijkt, is de antennemast van de Radiocentrale nog zichtbaar: van hout, 10 à 12 m uit één stuk(!), wat de Engelsen een “pole” noemen. Omdat ze stevig geverfd was met Al-verf is ze hier zichtbaar als een felle verticale lijn. De voet van die mast is teruggevonden in de tuin van Simon Trouw. Omdat ik me de locatie ervan vrij nauwkeurig herinnerde, is nu nog na te gaan hoe het Kadaster na het dempen van de sloot ten einde raad maar een oplossing forceerde voor het meerlanden-punt ter plekke (hun knal-gele grenspaaltjes zijn al lang verdwenen); er kwamen daar nogal wat kavels bij elkaar.

Deze foto werd beschikbaar gesteld door Ingie De Buck-Kok.

piershil-luchtfoto-kade-1947

Updated: februari 12, 2015 — 8:43 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.