2015 – RTM-expositie in gemeentehuis Korendijk

Expositie Korendijk – Reis per tram van Krooswijk naar de dorpen van Korendijk

Van 1903 tot 1956 werden Oud Beijerland, Nieuw Beijerland, Piershil en Goudswaard door een tramlijn van de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij ( R.T.M.) met elkaar verbonden. Zuid-Beijerland lag aan het einde van een tramlijn via Numansdorp. Van 8 januari tot 20 februari is de expositieruimte van het gemeentehuis van Korendijk ingericht met het verhaal over het tramverleden van Oud Beijerland en Korendijk. De expositie, ontworpen en samengesteld door Huib Dekker en Arie Slingerland uit Nieuw-Beijerland, bestaat uit fotovergrotingen en diverse voorwerpen. De tentoonstelling werd geopend op 8 januari om 19.30 uur door de burgemeester van Korendijk, drs. Servaas Stoop.

Foto’s ‘Expositie in gemeentehuis Korendijk’ – 8 januari 2015

expositie-rtm-korendijk-8jan2015-01

expositie-rtm-korendijk-8jan2015-02 expositie-rtm-korendijk-8jan2015-03 expositie-rtm-korendijk-8jan2015-04

Filmpje ‘RTM-expositie’ – 8 januari 2015

Foto ‘Interview voor de krant’ – 30 december 2014

Arie en Huib werden op de foto gezet, voor een artikel in de krant.

opdefoto-30dec2014

Knipsel ‘Rails liep door tuin opa en oma’

De expositieruimte van het gemeentehuis Korendijk staat vanaf 8 januari in het teken van een nostalgische reus en reis uit het verleden: De Rotterdamsche Tramweg Maatschappij.

Huib Dekker, voorheen projectleider weg- en waterbouw, is vanaf zijn jeugd gefascineerd door de R.T.M.-tram. ,,Wanneer ik geen school had en ik hoorde de tram dan rende ik met mijn vrienden snel richting Kerkstraat. Alleen om de tram te zien passeren. De geur van hete olie en verbrande briketten, de rook, het geluid van de stoomfluit en de luchthoorns. Het zit gewoon in mijn DNA.” Dekker maakte de omschakeling van stoom naar diesel mee. De grotere stoomlocomotieven werden gebruikt voor goederenvervoer, terwijl de motorwagens op diesel personen vervoerden. ,,Wij hadden familie in Goudswaard en Blaakschendijk. Bij slecht weer reisden we met de tram, het maakte op mij als kind een geweldige indruk.”

Arie Slingerland, voorheen manager inkoop bij het Erasmus MC, kwam 38 geleden in Nieuw-Beijerland wonen. Hij raakte vanwege de gedeelde passie miniatuurtreinen in contact met Huib. Vanaf zijn pensionering had hij het voornemen om zich meer in zijn leefomgeving te gaan verdiepen. Het idee van Huib om het R.T.M.-verleden eens nader te onderzoeken, vooral het railtraject, paste prima in zijn plannen. “Het doel werd al snel de reis op zich, we maakten leuke dingen mee samen. Een vrouw in Barendrecht probeerden we wijs te maken dat we van de R.T.M. waren en dat de rails weer door haar voordeur richting achterdeur zou gaan lopen. Ze verblikte of verbloosde niet, nam ons mee naar de buren en bewees met een daar nog aanwezig railfundament dat we er vijftig meter naast zaten.”

Al reizend door de weilanden concludeerden de mannen dat het een goed idee zou zijn hun bevindingen te delen. Na een lezing in Nieuw-Vossemeer en bemoeienis met het in steenreliëf nagebootste stukje rails op de Bierkade in Oud-Beijerland volgt nu een expositie.

Daarbij is vooral gekozen voor het verhaal, de fotopresentatie wordt voorzien van tekst en uitleg.

Ook zullen diverse voorwerpen te zien zijn, het pronkstuk is een schaalmodel. Dekker: ,,Het model is gemaakt door Dhr. van der Giesen uit Westmaas, dit type was heel karakteristiek voor de lijn Krooswijk-Goudswaard. Een zogenaamd ‘Bakkertje’, een twee-assige stoomlocomotief van fabrikant Backer en Rueb.”

Tijdelijk terug in Piershil is een bord met het opschrift  ‘Rotterdamsche Tramweg Maatschappij Bestelkantoor’. Oorspronkelijk hangend bij het R.T.M.-agentschap van de familie Rozendaal, tegenwoordig een decoratiestuk in een woonkamer in Hellevoetsluis. Het R.T.M.-museum uit Ouddorp heeft eveneens diverse voorwerpen in bruikleen gegeven. Tijdens de speurtocht naar het verleden werden zelfs enkele voorwerpen geschonken. Zilveren lepeltjes van het 75-jarige jubileum van de R.T.M., de originele perronlamp uit Piershil, alsmede enkele meetstokken die werden gebruikt voor het bepalen van het volume van de te vervoeren lading.

Huib en Arie rekenen op veel belangstelling. ,,Enerzijds zal het nostalgische gevoelens oproepen. Anderzijds willen we de jeugd laten zien dat er rails liep door de tuin van opa en oma. Maar we willen vooral proberen om onze beleving over te brengen.”

piershil-rtm-expositie-adrd-7jan2015

Knipsel ‘Expositie RTM trekt al veel bezoekers’ – Algemeen Dagblad 31 januari 2015

rtm-expositie-veel-bezoekers-adrd-31jan2015

Updated: februari 8, 2024 — 12:59 pm
  1. Nou, staat mijn bord toch mooi op de foto. Niet voor niks van de wagekeet zolder gehaald bij mijn vader en jaren bewaard.

    1. Hallo Jany, hopelijk heb je geen armen of benen gekneusd, toen je het bord naar beneden hebt gesjouwd!!
      Wij zijn erg blij dat je het hebt gedaan, want het is nu een van de pronkstukken van onze RTM-expositie.
      Als er geen calamiteiten mee gebeuren, zorgen wij dat het eind februari weer netjes bij je moeder terug komt.
      Dank je, ook namens Arie Slingerland, Huib Dekker.

  2. Hallo Huib, tuurlijk heb ik geen armen of benen gekneusd. Het was voor mij in die tijd een stukje verleden en dat wilde ik niet laten vergaan. Mijn vader heeft heel zijn leven zo geleefd, dus gelukkig dat daar nog iets van bewaard is gebleven. Groeten Jany.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.