29-31 januari 1953: stormvloed!

Op 29 januari 1953 vormt zich boven de Atlantische Oceaan een depressie. Het is een kleine depressie, één zoals velen, lijkt het. Twee dagen later is deze depressie veranderd in een heuse orkaan die met snelheden van 180 kilometer per uur langs de Schotse kust raast.

Het bomenbestand in Schotland wordt in één dag met vijfendertig procent gereduceerd. Door een speling van het lot en door samenspel met een hogedruk gebied vormt zich boven de Noordzee over de volle lengte (zo’n 1000 kilometer) een uitgestrekt stormveld. Dit stormveld veroorzaakt een ‘scheef’ liggende zee met als gevolg een bijzonder hoge waterstand langs de Nederlandse kust: stormvloed!

Vanaf vrijdag 30 januari zijn via het KNMI de eerste waarschuwingen te horen: “aan alle districten van de Nederlandse kust: harde zuidwestelijke wind”. Op 31 januari om 10.15 Uur: “storm tussen west en noordwest; flink hoogwater voor district Rotterdam, Willemstad, Gorinchem en Bergen op Zoom”. Op 31 januari 17.15 Uur: “zware storm tussen west en noordwest  (windkracht 10); gevaarlijk hoogwater voor de districten Rotterdam, Willemstad en Bergen op Zoom”.

Geluidsfragment  – het weerbericht van 31 januari 1953 

weerbericht-31jan1953     

Als gevolg van deze waarschuwingen worden de sluisjes in de achtergelegen binnendijken gesloten; op veel plaatsen is het water al zo hoog gestegen dat de vloedplanken (of schotbalken) in de coupures worden gezet. Coupures zijn doorgangen in dijken; aan weerszijden van de dijkopening zijn muren gemetseld, waarin gleuven zitten. Hierin worden houten balken of vloedplanken geschoven tot de dijk weer dicht is (een mooi voorbeeld hiervan is nog te zien in Goudswaard; wanneer je naar de Haven gaat moet je door een nauwe ingang rijden; in die coupure werden de schotbalkkeringen geplaatst).

In de Hoeksche Waard worden o.a. Piershil en Nieuw-Beijerland door tientallen van deze noodafsluitingen beschermd. In dorpen als Numansdorp, Goudswaard en Strijensas is slechts één zo’n kering aanwezig: de doorgang naar het havenplateau. De huizen op de Molendijk in Piershil worden allen voorzien van vloedplanken. Hoog water in de haven Op zaterdagavond 31 januari bereikt de storm onze kust; via het KNMI is de volgende waarschuwing te horen: “noordwesterstorm (windkracht 9)”. Bij Vlissingen en Hoek van Holland loopt de windsnelheid zelfs op tot meer dan 120 km/u (windkracht 12, orkaan).

Foto’s ‘Hoog water in Piershil’

Op deze foto’s is goed te zien hoe hoog het water na een springvloed kon komen in de haven van Piershil. Deze stijging ging vaak zo snel dat er geen tijd meer was om de vloedborden te plaatsen. De enige oplossing was snel de achterdeur openen zodat het water weer weg kon lopen!

piershil-haven-hoogwater piershil-kade-hoogwater

Updated: februari 10, 2015 — 7:44 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.