19 juni 1975: Volksgericht

Donderdag 19 juni 1975, 18.45 uur: Volksgericht. De aankondiging in het programmaboekje luidde als volgt: Het “Volksgericht”. Dit unieke gebeuren mag u niet missen. De opzet en uitvoering blijven vooralsnog geheim. Het vindt plaats in de Voorstraat en we kunnen u alleen maar vragen tijdig aanwezig te zijn”.

Het bleek dus te gaan om een demonstratie van de vroegere ‘schandpaal’, waarbij Nieuw-Beijerlander Kees Breure als slachtoffer fungeerde. De aanklacht luidde het verleiden van een ‘Piershilse schone maagd’, zoals dat vroeger werd genoemd. Breure ontving als straf een aantal stokslagen (hier uitgevoerd met de mattenklopper) en plaatsing aan de schandpaal. Het slachtoffer werd bekogeld met rotte tomaten, eieren en tomaten door het in ruime mate opgekomen publiek. Een bevrijdingsactie door Nieuw-Beijerlandse maten werd door de Piershilse rakkers voorkomen.

Knipsel ‘Volksgericht in Piershil’

Fotoserie ‘Volksgericht in Piershil’

Het publiek geniet van het volksgericht. 

Aankomst van de verdachte, Kees Breure

Piershilse jeugd bewaakt de verdachte, Kees Breure. Links (met hoed) Gert Veerman, rechts Hans van der Hoeven en Klaas van Etten.

Voor het gerecht, bestaande uit Henk Andeweg, Frieda Leistra en Siem den Tuinder.

Aan de schandpaal

Bekogelen maar….

 

Tijd voor wat lijfstraffen

  

Afvoeren van het slachtoffer

Van links naar rechts: Tinus Rozenedaal, Klaas van Etten, Cor van der Waal, Kees Breure, Joke Kok. Nog te zien naast Joke zijn Gert Veerman (met hoed) en Hans van der Hoeven. De man met het hoedje is Gijs van Nes, naast hem in de jurk zit Adri den Tuinder. Wie zijn de 2 overige volwassenen rechts?

Alles werd van commentaar voorzien door Jaap de Koning

Een uitbraakpoging!

In het gevang

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.