Piershilse liederen

Piershil heeft sedert de jaren dertig van de twintigste eeuw een eigen lied. Het lied is getiteld ‘Cheerio, Cheerio’. Speciaal voor het feest werd nog een lied geschreven: ‘Piershil, met ijzersterke wil’.

Knipsel ‘Lied’

Tijdens de viering van Piershil 450 jaar werd dit lied in ere hersteld en sindsdien weer veelvuldig gezongen.

Piershil lied
(wijze: cheerio, cheerio)
Piershil staat bekend om zijn Molenfabriek
klompen van Arie Bijl,
drop van vrouw Bezemer, een kleermakerij
schoenen van Rook Heikoop.
En de kade zo breed en de voorstraat zo lang
de molen staat stevig gebouwd.
Piershil is ervaren in jong/ouwe klare
dat heerlijke vocht van vrouw ’t Hart
Cheerio , Cheerio
In Piershil daar zingen we zo,
Weg met de zorgen en weg met verdriet
we komen er wel, ook al zijn we er nog niet
Cheerio, Cheerio
In Piershil daar zingen we zo

Filmpje ‘Piershil lied’ door het popkoor ‘No exception’ – 2012

Ter gelegenheid van de film ‘Piershil in Beeld’, geproduceerd door Henk van den Heuvel en getoond op de filmavond ‘Stichting Dorpshuis Renesse 50 jaar’ in oktober 2012, werd het zogenaamde ‘Piershil lied’ gezongen door het Popkoor ‘No Exception’ (24 september 2012, Dorpshuis Renesse te Piershil).

In Nederland werd dit wijsje populair door Willy Vervoort (1905-1964). De man van het blije levenslied, humorist en conferencier, werd op 13 oktober 1905 in Den Haag geboren.

Toen hij 25 jaar oud was ging hij naar België als liedjeszanger met gitaar. In de Folies Bergères van Brussel werd hij aangenomen als koorzanger en figurant, maar al gauw kreeg hij ook kleine rolletjes toebedeeld. Hem werd de kans geboden om voor de Belgische radio op te treden en hij was artistiek leider van een Antwerps variététheater.

Na de Tweede Wereldoorlog keerde Vervoort terug naar Rotterdam. Eén van zijn succesnummers dat op de grammofoonplaat verscheen was ‘Cheerio’.

Luister naar het liedje, gezongen door Willy Vervoort:

willyvervoort-cheerioholland     

Luister naar de originele versie, gezongen door George Formby:

'Bless 'Em All'- GEORGE FORMBY     
Foto George Formby

De originele versie van het liedje werd in 1917 geschreven door Fred Godfrey (1880-1953, geboren als Llewelyn Williams in Wales). Hij schreef het liedje terwijl hij in de eerste wereldoorlog diende voor de Royal Naval Air Service. Onder de titel “Bless ‘em all” werd het lied vooral populair onder vliegeniers aan het einde van die ‘grote oorlog’. In de tweede wereldoorlog werd het nummer nieuw leven ingeblazen door James Lally en Frank Kerslake (onder hun pseudoniemen ‘Jimmy Hughes’ en ‘Frank Lake’). De originele bladmuziek van “Bless ‘em all” met als neventitel “The service song” werd geschreven door de zanger en acteur George Formby. Later werd het lied door verscheidene artiesten opgenomen, waaronder Vera Lynn, Bing Crosby en Max Bygraves. Het liedje is gebruikt in vele films en wereldwijd met alternatieve teksten in vele variaties nagezongen.

Bladmuziek Bless ‘em all!

Speciaal voor het feest werd er een lied geschreven: ‘Piershil, met ijzersterke wil’. Het lied werd geschreven door de plaatselijke melkman, Jaap de Koning. Op de wijs van ‘De zilvervloot’ schreef hij een mooie tekst die later door de plaatselijke onderwijzer Piet Hunting op rijm werd gezet. Het resultaat was een fraai lied dat ook in de jaren daarna bij meerdere gelegenheden werd gebruikt!

Flyer ‘Piershil, met ijzersterke wil’

Filmpje ‘Piershil, met ijzersterke wil’ door het popkoor ‘No exception’ – 2012

Ter gelegenheid van de film ‘Piershil in Beeld’, geproduceerd door Henk van den Heuvel en getoond op de filmavond ‘Stichting Dorpshuis Renesse 50 jaar’ in oktober 2012, werd het lied ‘Piershil, met ijzersterke wil’ gezongen door het Popkoor ‘No Exception’ (24 september 2012, Dorpshuis Renesse te Piershil).

Foto ‘Dorpsomroeper Jaap de Koning’

Knipsel ‘en op muziek gezet door Piet Hunting’

  1. Leuk Flyer met het Lied van Piershil komt uit de knipsels die onze moeder Mevr. A de Heer – Verschoor bewaarde. Ik herken haar handschrift.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.