Voorbereidingen van start

In de zomer van 1974 wordt voor de eerste keer gesproken over de naderende verjaardag van ons dorp. Er bestaat nog even twijfel over het exacte jaar waarin het dorp 450 jaar oud wordt, maar juffrouw ’t Hart geeft uitsluitsel. Met de Gregoriaanse kalender in de hand wordt berekend dat het feest in 1975 gevierd moet worden.

Wanneer moet het feest worden gevierd?

Zie De Gregoriaanse & Juliaanse kalender

Zie 1524 of 1525: De jaartelling

Zie 1524 of 1525: De nieuwjaarswisseling

De voorzitter van de Oranjevereniging, Ad Verhorst, en secretaresse Froukje Kuipers slagen er in een kleine groep belangstellenden te formeren en besluiten om in september 1974 voor het eerst te vergaderen over eventuele jubileumfeestelijkheden.

In september blijkt dat de wil om iets te organiseren wel aanwezig is maar omdat het beoogde moment van feestvieren, de zomer van 1975, nog zover weg is neemt de geestdrift al snel af. Wanneer in februari 1975 de Oranjevereniging weer eens vergadert blijken er veel vragen te zijn binnen gekomen over het eventuele feest. Hierop wordt er een organisatiecomité gevormd dat bestaat uit de dagelijkse bestuursleden van de Oranjevereniging en uit vertegenwoordigers van de verschillende verenigingen en instellingen uit ons dorp.

Er wordt afgesproken dat de verenigingen allen een deel van de organisatie op zich nemen en dat de Oranjevereniging onder leiding van voorzitter Ad Verhorst de zaak coördineert. De hoeveelheid te verzetten werk is enorm want de plannen zijn ambitieus. Voorzitter Verhorst laat de pers weten het allemaal graag te willen doen. “We zijn maar een klein dorp en om ’t een beetje leefbaar te houden moet er wat gebeuren, moet er wat levendigheid zijn”. Ruim voordat het feest begint verschijnen er diverse publicaties. Ook daardoor loopt de ‘koorts’ binnen het dorp langzaam maar zeker op. Ook wordt er ten behoeve van het geformeerde comité briefpapier gemaakt en wordt het speciaal ontworpen logo in gebruik genomen.

In de notulen van de vergadering van woensdag 26 maart 1975 wordt een opsomming gemaakt van het totale organisatiecomité:
De heren T. van Amen, C. Bol, J. Kok, J.J. op ’t Hof, J.J. Groenenberg, M. Rozendaal, G. Hollander, J.P.B. Verhey-Pols, J.G. Janssen, P. Bouman, D.J. vd Heuvel, E.F.J. vd Merwe, A. Verhorst (voorzitter, zie rechts), C. Reedijk, J. de Koning, W. vd Jagt en T. Zeilstra. De dames van Prooijen, van der Hoeven, Leistra en F. Kuipers.

Uitnodiging vergadering 26 maart

 

 

Notulen vergadering 26 maart 1975

Leden Comité 450 jarig bestaan

Document Voorlopig programma

Knipsel ‘Piershil bereidt zich voor’ 

Knipsel ‘In 1975 450 jaar Piershil’

Knipsel ‘Piershil zet klok 450 jaar terug’ 

Knipsel ‘Piershil gaat terug naar 1525’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.