2024 – Jubileumbier voor Piershil 500 jaar

Speciaal voor het feest rondom Piershil 500 jaar werd een jubileumbiertje ontwikkeld.

Artikel ‘Brouwer voor familie en vrienden maakt nu jubileumbier’ – AD Hoeksche Waard 14 november 2024

In aanloop naar het feestjaar 2025, waarin Piershil vijfhonderd jaar bestaat, krijgt het dorp een eigen jubileumbiertje. Dit volgens de makers ‘heerlijke, blonde bier’ kenmerkt zich door een ‘frisse afdronk’. Het recept is ontwikkeld door Eric van Soest (66) en zijn stiefzoon Yoeri Broekzitter (31) van microbrouwerij De Kraai.

Vader en zonen, Eric van Soest heeft er vier, houden wel van een biertje. Mits met kwaliteit gemaakt. Maar waar de drie andere zoons vooral helpen met het opdrinken van het goudgele vocht, hebben Eric en stiefzoon Yoeri elkaar ook gevonden in de techniek die achter het maken daarvan schuil gaat. Voor de gein kochten ze daarom drie jaar geleden een brouwketel van 20 liter. Om thuis, aan de Sluisjesdijk in Piershil, hobbymatig hun eigen favorieten te gaan brouwen. In de loop der jaren hebben ze een tiental verschillende bieren gecreëerd. Stuk voor stuk collectorsitems, van een tripel tot een weissbier, die ze zelf ook bottelen.

Niet professioneel

Maar enkel voor vrienden en familie, haast Van Soest, een gepensioneerde veiligheidskundige uit de petrochemie, te zeggen. ,Zowel Yoeri als ik hebben geen enkele ambitie om als professionele bierbrouwers aan de slag te gaan.” Hoe het dan toch zo is gekomen dat zij de architect zijn geworden van het jubileumbier voor het vijfhonderdjarig bestaan van Piershil? Van Soest wijst direct naar zijn buurman Robin Vermeulen, lid van het Comité Piershil 500 jaar en al langer een vaste afnemer van hun zelfgemaakte biertjes. ,,Of wij misschien niet een bier konden brouwen voor het hele dorp van bijna tweeduizend bewoners, vroeg hij ons op een dag. Met een brouwketel van 20 liter, sinds kort is er opgeschaald naar één van 50 liter, zou dat bij voorbaat een onmogelijke missie worden. Totdat Brouwerij De Toekomst in Fijnaart in beeld kwam.” Daar kun je als hobbybrouwer, op recept, je eigen bier laten brouwen. Met een minimale afname van 500 liter, omgerekend zo’n 1500 flesjes”, vervolgt hij. ,,Heel wat meer dan de 16 liter die we normaal overhielden per batch, dus gingen we akkoord.” Van Soest: ,,Over de naam voor dit nieuwe biertje hoefden we niet lang na te denken. Bewoners van Piershil heten in de volksmond kraoien dus zo heet het bier nu ook: kraoienbier.”

Koriander en sinaasappel

Wat er in zit? ,Allereerst water, graan, hop en gist natuurlijk, zoals in elk bier. Maar ook een beetje koriander en sinaasappelschil. Het resultaat: een kruidig bier met een alcoholpercentage van rond de 6,5 procent dat zich kenmerkt door een frisse afdronk.” Zo lekker of uniek blijkbaar dat de eerste 250 flesjes a 4 euro per stuk al verkocht zijn tijdens de Piershilse Winterfair afgelopen week. Een natje waarvan de opbrengst (onlangs online gestart) overigens volledig ten goede komt aan de feestweek die volgt in 2025. Of er dan, gezien het huidige aanbod, nog genoeg bier aanwezig is om Piershil dronken te voeren? Van Soest durft het niet te zeggen. ,,Mogelijk laten we in Fijnaart nog eens 500 liter brouwen. Maar het kraoienbier is sowieso niet bedoeld om vanuit een fust uit te schenken”, zegt hij. ,,Je moet het zien als een bewaarbiertje.” Deels gebrouwen door een geboren Dordtenaar zoals hijzelf. Al is Yoeri wel gewoon in Piershil geboren en getogen en woont ook Van Soest al langer in Piershil dan hij ooit in Dordrecht woonde. Kortom, kraai genoeg om te tekenen voor het enige, echte kraoienbier.

Bij de foto: Eric van Soest (links) en zijn (stief-)zoon Yoeri Broekzitter van microbrouwerij De Kraai creéerden dé
smaak van Piershil 500 jaar.

Updated: november 17, 2024 — 9:05 pm

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.