1924 – Een originele ansichtfoto: Sluisjesdijk

Oude ansichtkaarten zijn zeldzaam. In de loop der jaren zijn er veel verzonden, verloren gegaan en verdwenen in albums van verzamelaars. Ook in Piershil werden ansichtkaarten met mooie plaatjes van het dorp verkocht. De kaarten werden gemaakt in opdracht van plaatselijke winkeliers, die vervolgens e.e.a. in hun winkels aan de man brachten. Eerst moest er natuurlijk een foto worden gemaakt door de fotograaf. Deze foto werd vervolgens ter beoordeling getoond aan de winkelier. Na diens goedkeuring werden de ansichtkaarten in setjes van 50 of een veelvoud daarvan geproduceerd voor verkoop in de winkel. Met de vaststelling dat oude ansichtkaarten zeldzaam zijn hoeft er niet te worden uitgelegd hoe zeldzaam dan die ene foto is, die ter goedkeuring werd aangeboden. Hier zo’n foto, van de Sluisjesdijk in Piershil, verkocht door bakkerij Poldervaart in de Voorstraat. U ziet hier het origineel uit 1924, twee uitsnedes (vergrotingen) en het eindresultaat als ansichtkaart.

Origineel ‘Piershil Sluisjesdijk’ – 1924

De voorkant en achterkant van de originele foto en een op dezelfde plaats gemaakte foto op 25 december 2012. Beide gebouwen zijn lang geleden gesloopt.

piershil-ansichtfoto-sluisjesdijk  piershil-ansichtfoto-sluisjesdijk-achterkant

Uitsnedes ‘Piershil Sluisjesdijk’ – 1924

piershil-ansichtfoto-sluisjesdijk-uitsnede-01 piershil-ansichtfoto-sluisjesdijk-uitsnede-02

De ansichtkaart ‘Piershil – Sluisjesdijk’- 1924 (uit deze serie)

piershil-ansicht-poldervaart-sluisjesdyk

 

Updated: augustus 3, 2019 — 6:54 pm
  1. Het lijkt alsof er een voutje in het artikel is geslopen mbt de ” Anno nu” foto. De foto uit 2012 toont het gezichtspunt behorende bij ansichtkaart 3 uit de serie van 1924 🙂

    1. Is hersteld, bedankt Huib.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.