1933 – Ansichtkaarten – Serie Dirk van der List

Deze serie ansichtkaarten, getiteld Groeten uit Piershil, werd uitgebracht rond 1933 (de oudste datumstempel uit deze serie is van 1933). Er staat geen informatie op de achterkant, maar wel een beeldmerk, kenmerkend voor de kaarten van Dirk van der List. Zijn kaarten, globaal uitgegeven in de jaren dertig en veertig, zijn zeer markant en worden door vele ansichtverzamelaars herkend, gewaardeerd en verzameld. Een mooi artikel over Dirk kunt u hier lezen: dirk-van-der-list 

Deze kaarten zijn uitgegeven in een serie van zes exemplaren. De hier nog ontbrekende drie exemplaren (nr. 4 Voorstraat, nr. 5 Dorpsweg en nr. 6 Haven) kunt u wel zien in de heruitgave van 1935

Klik op de kaarten voor een vergroting


(1) Groeten uit Piershil – Verzonden door Rens en Rinus Goudswaard, aan den Heer G. Sint Maartensdijk, Jagerslaan 31 b, Rotterdam Zuid. Stempel 1939.

Bijzonderheden: In het midden van de stempel een beeldmerk van Dirk van der List: Frans Hals.   


(2) Groeten uit Piershil – Verzonden door Opa en Opoe en Tantes, aan Mej. Rie Biesheuvel, Piet Heinstraat 54, Noordwijk. Stempel 1933.

Bijzonderheden: Het beeldmerk van Dirk van der List zit hoogst waarschijnlijk verstopt achter de postzegel. Of zijn zegel is verwijderd. De lay-out van de achterkant komt exact overeen met de andere exemplaren op deze pagina.    


(3) Groeten uit Piershil – Verzonden door L.L. Pille, aan den Heer C.M. Lindenberg, Lange Kerkstraat 45, Goes. Stempel Goudswaard. 

Bijzonderheden: rechts boven een zegel-beeldmerk van Dirk van der List: Frans Hals.  

 


  1. Over de kaart bij de molen op deze pagina: Toen ik circa 4 jaar oud was, werd er een ansichtkaart gemaakt van de Molendijk, waarop ik voor het ouderlijk huis aan het spelen was. Ik ben in het huis op de voorgrond geboren op 25-12-1930, we woonden daar recht tegenover de school. Mijn vader was hoofd van de Christelijke Basisschool. De foto zal dus omstreeks 1934 gemaakt zijn.

    1. Hallo Henk, zoals je kunt zien heb ik een kaart gevonden met een stempel uit 1933. De foto is dus iets ouder dan je dacht.

  2. Dit zijn zogeheten Bromo’s vernoemd naar de uitgever Bromografia maar deze kaarten zijn waarschijnlijk van uitgever FOKA of van der List.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.