1950 – Ansichtkaart – Leporello

Een uniek exemplaar binnen alle series van de Piershilse ansichtkaarten: een leporello! Op deze kaart staat ook nergens vermeld dat het om Piershil gaat (alleen op de stempel op de postzegel).

Een Leporello, vernoemd naar de knecht uit de opera Don Giovanni. Op een zigzag gevouwen stuk papier hield hij de minnaressen bij van zijn meester. Dat zo’n kaart bestaat van Piershil is zeer verrassend. We zien een afbeelding van de Veluwe. Jongelingen gingen vaak zo voor het eerst alleen op vakantie, bijvoorbeeld wanneer ze hun diploma hadden behaald. Bij het openen van het klepje op de voorkant komen kleine foto’s van het dorp tevoorschijn. Omdat de Hoeksche Waard geen enkele toeristische waarde had zijn deze ‘klepjeskaarten’ zeer schaars hier. Kwalitatief is de kaart niet bijzonder, maar de productie was arbeidsintensief. Het drukken van de kleine foto’s in combinatie met het handmatig inplakken daarvan achter het klepje kon alleen worden terugverdiend bij een grote afname. Vandaar de aanwezigheid hiervan op uitsluitend toeristische plaatsen, met een grote oplage en veel afzet. Een verzamelaar die alle kaarten van zijn dorp denkt te bezitten wordt hier heel gelukkig van.

Klik op de kaarten voor een vergroting


(1) Zonder opschrift. Verzonden door Inge, aan Den Heer en Mevrouw Slieker, Beukelsdijk 112 Rotterdam West. Met onderaan het beeldmerk van SPARO (Spanjersberg Rotterdam). Stempel Juli 1950 (Piershil).

Plaatje 1: De school en het meestershuis op de kop.

Plaatje 2: Sluisjesdijk

Plaatje 3: Molendijk en molen Simonia

Plaatje 4: Gemeentehuis in de Voorstraat

Plaatje 5: Voorstraat

Plaatje 6: Kerk

Plaatje 7: Bebouwing voor kerkplein.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.