Deze serie ansichtkaarten werd uitgebracht rond 1952 (de oudste datumstempel uit deze serie is van 1952). Het betreft hier een lokale uitgave, de kaarten werden in eigen beheer gemaakt door IJmert Pouwe, de oudste zoon van de Familie Pouwe. IJmert had een donkere kamer in het pand aan de Molendijk, waar zijn vader de sigarenwinkel had (waar de kaarten werden verkocht). Hij had professionele apparatuur voor ontwikkelen, vergroten, glanzen en fixeren en maakte de foto`s zelf. IJmert was in zijn jonge jaren onderofficier bij de marine en was gelegerd in Den Helder. Hij reed dan elk weekend op en neer van Piershil naar Den Helder op zijn Harley Davidson uit 1928.
De hoeveelheid uitgebrachte kaarten, afgedrukt op Agfa- of Gevaert-papier, binnen deze serie is niet bekend. Wat meteen opvalt is de grote diversiteit. Sommige kaarten zijn voorzien van een zwarte (op het negatief handgeschreven) tekst ‘Piershil’, sommige kaarten zijn kort na elkaar gemaakt (zoals die van de ‘kaai’). Op andere kaarten ontbreekt de aanduiding Piershil. Vanwege het ontbreken van enige tekst die met Piershil te maken heeft zijn deze kaarten zeer zeldzaam. Handelaren en verzamelaars weten vaak niet eens dat het om Piershil gaat.
Klik op de kaarten voor een vergroting
(1) Piershil Molendijk – Verzonden door Fam H. Smits Molendijk Piershil, aan H.G. Zevenbergen, Willem III Kazerne Amersfoort. Stempel september 1953 (Piershil).
Bijzonderheden: Zonder opschrift.
(2) Piershil Molendijk – Verzonden door Tantje Jijgje (?) en Tante Marie, aan Huibert en Cees Speksnijder, Lekdijk West 99, Bergambacht. Stempel 19 augustus 1953 (Piershil).
Bijzonderheden: Zelfde kaart als hierboven; nu met handgeschreven opschrift Piershil.
(3) Piershil Molendijk – Achterzijde onbekend.
Bijzonderheden: Bijna dezelfde kaart als hierboven; enkele meters dichter bij de molen. Met handgeschreven opschrift Piershil.
(4) Piershil bocht Molendijk – Oudendijk (Kraaiennest) – Verzonden door Fam. v.d. Kuil, aan Mevr. v.d. Veer, Kamer 318, St. Clarastichting Rotterdam. Stempel 1961 (Piershil).
Bijzonderheden: Met handgeschreven opschrift Piershil.
(5) Piershil Kaai – Verzonden door Henk en Lenie, aan Mej. C. Heikoop, Kerkallé 82 Velp. Stempel 13 augustus 1961 (Piershil). De oudste stempel bekend van deze kaart is 20 augustus 1952.
Bijzonderheden: Met handgeschreven opschrift Piershil Kaai.
(6) Piershil Kaai – Verzonden door Papa en mama Piershil, aan de jonge dame Didy vd Merwe Jugendheim Blockhaus Oldenburg. Stempel onleesbaar, onbestelbaar retour gezonden. De oudste stempel bekend van deze kaart is 28 juli 1953.
Bijzonderheden: Zonder opschrift. Ander jaargetijde en andere waterstand dan kaart hierboven.
(7) Piershil Voetbalterrein naast Molendijk – Verzonden door Wout en Jo, aan fam. A. Ottevanger, Oude Weg 2 , Sleeuwijk. Stempel 1 mei 1953 (Piershil).
Bijzonderheden: Met handgeschreven opschrift Piershil. Deze foto werd niet al lang voor de Watersnoodramp van 1 februari 1953 gemaakt.
(8) Piershil Voorstraat – Verzonden door Weduwe Dubel Groeneveld Piershil, aan de Heer en Mevr Balvers, Frans Halslaan 9 Hilversum. Stempel september 1954 (Piershil).
Bijzonderheden: Zonder opschrift. Corry Stok schreef bij deze foto: ,,Voor de bakkerij van de Buck staat de oude zwarte Ford. Daar werd brood mee rond gebracht. Gerard van der Jagt en Ik zijn daar ooit mee de dijk op Zuidzijde mee afgereden. We zaten in de auto te wachten tot de bakker terug kwam van een klant. Gerard werd het wachten zat en vond dat hij de auto vast van de handrem kon halen. En daar had je de poppen aan het dansen. We kwamen tot stilstand net voor de Kom waar nu de ijsbaan is aan de Zuidzijde. De Schilder rechts naast de stoep is de Toon de Man”.
(9) Piershil Gemeentehuis in de Voorstraat. Achterzijde onbekend.
Bijzonderheden: Zonder opschrift.
(10) Molen Simonia Molendijk. Achterzijde onbekend.
Bijzonderheden: Met handgeschreven opschrift Piershil.
(11) Sluisjesdijk – Steegjesdijk. Achterzijde onbekend.
Bijzonderheden: Zonder opschrift. Het RTM-spoor loopt voorbij, rechts een RTM-bord.
(12) Sluisjesdijk. Achterzijde onbekend.
Bijzonderheden: Zonder opschrift.
Bij de onderste foto van de voorstraat: zie op de stoep de oude zwarte Ford staan voor de bakkerij van de Buck daar werd brood mee rond gebracht en ooit zijn we daar mee de dijk op zuidzijde mee afgereden.We zijn Corry Stok en Gerard van de Jagt. We zaten in de auto te wachten tot de bakker terug van een klant. Gerard werd het wachten zat en vond dat hij de auto vast van de handrem kon halen. En daar had je de poppen aan het dansen
We kwamen tot stilstand net voor de Kom waar nu de ijsbaan is aan de Zuidzijde. De Schilder rechts naast de stoep is de Toon de Man.
De foto`s nummer 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 en 11 zijn gemaakt door Iimert Pouwe en door de Fam Pouwe in eigen beheer uitgegeven en verkocht in hun sigarenwinkel aan de Molendijk.