Onderstaande kaarten heb ik geplaatst binnen de serie fotokaarten. Het verzamelen van fotokaarten is een grijs gebied. In Nederland heeft een fotokaart zonder uitgever een hoge verzamelwaarde. Dit omdat verzamelaars die alles al denken te hebben zo’n exemplaar als een mooie aanvulling beschouwen.
Maar wat is een fotokaart?
Binnen deze serie plaats ik kaarten die aan deze kenmerken voldoen: 1. De kaart moet ongeveer hetzelfde formaat hebben als een gewone ansichtkaart, en als zodanig ook hetzelfde aanvoelen. 2. Met voorgedrukte streepjes op de achterkant, voor de adressering. 3. Het moet qua foto of achtergrond iets te zien zijn van het dorp Piershil. 4. Geen school klassenfoto’s.
Klik op de kaarten voor een vergroting
(1) Piershil Kade – Ongelopen. We zien het pand Kade 2, de winkel van Bezemer. Op de achterzijde staat geschreven: A. Bezemer, 26 februari 1932, Piershil.
(2) Piershil Kade – Ongelopen.
(2) Piershil – Kerk. Verzonden door de Vrouwenvereniging Wees Getrouw, aan Mevr. in ’t Veld de Pijper, Pr Bernhardstr Piershil. Geen stempel (zelf bezorgd?).
a href=”https://piershil.com/wp/wp-content/uploads/2020/03/piershil-ansichtkaart-fotokaart-kerk2-achter.jpg” target=”_blank” rel=”noopener”>
(3) Piershil – Kerk – Ongelopen.
(4) Piershil – Kerk
(1) Piershil – Koningin Julianastraat. Ongelopen.
(1) Piershil – Molendijk. Verzonden door Aaltje Piershil, aan Mej Cor Vet, p/a den Weledelen Heer C.A. Jonker, Hoge Larenseweg 21 Hilversum. Stempel 4 januari 1916 (Piershil).
(2) Piershil – Molendijk. Ongelopen. De hier aanwezige dames voor de woning van A.Bottenberg zijn in de klederdracht van de 11 provinciën gekleed: vlnr Stijna Greijn (Friesland), Grietje Klokkenburg (Limburg), Jannie Groenenberg (Groningen), Grietje Poldervaart (Zeeland), Suze Groenenberg (de Hollandse maagd), Pie Vink (Gelderland), Antje Buitendijk (Zuid-Holland), Grietje Buitendijk (Drenthe), Jenni Bezemer (Noord-Brabant), Jaantje Rozendaal (Utrecht), Jaapje Groenenberg (Overijssel) en Bastiaantje (‘Saan’) Verhorst (Noord-Holland).
(3) Piershil – Molendijk. Ongelopen. We zien Jenny Bezemer, poserend voor de familiewinkel (hoek Molendijk-Kade). Op de betonnen beren voor het huis staat: A. Bezemer – Broodbakker.
(4) Piershil – Molendijk. Ongelopen. De boerderij van de familie Andeweg, naast de molen. Rechts staat Arie Andeweg, op de bank zit zijn vrouw Simonia Andeweg-Qualm. Naar haar is de molen vernoemd.
(5) Piershil – Molendijk. Ongelopen. Schade na de watersnoodramp van 1953, aan de boerderij van Andeweg. Op de achterzijde staat een stempel van Fotograaf Kwakernaat uit Heinenoord.
(6) Piershil – Molendijk. Ongelopen. Schade na de watersnoodramp van 1953, aan het bedrijf van Klokkenburg. Op de achterzijde staat een stempel van Fotograaf Kwakernaat uit Heinenoord.
(7 Piershil – Molendijk. Ongelopen.
(1) Piershil – Sluisjesdijk. Ongelopen. Op de achterzijde staat geschreven: Jenny Bezemer, 26 februari 1932 Piershil. We zien Jenny hier poseren bij de winkel van Bijl, rechts Sluisjesdijk 9.
(2) Piershil – Sluisjesdijk. Ongelopen. Een melkcursus in 1949 in Piershil. Waar nu de fabriek van Bosman staat werden ooit de koeien gemolken. Ada van Bergeijk volgt de cursus, op de achtergrond de huizen aan de Kade van Piershil.
(1) Piershil – Steegjesdijk. Ongelopen. Op deze kaart zien we de spannende strijd tussen Huig Tak (Zuidzijde) en Ad van Bergeijk (de zoon van Klaas), tijdens een kortebaanwedstrijd op het Piershilse Gat. Op de achtergrond de Steegjesdijk.
(1) Piershil – Voorstraat.
(2) Piershil – Voorstraat. Ongelopen. Voorstraat 20, destijds de boerderij van de familie Van Bergeijk. Tegenwoordig zit hier De Herbergier.
(3) Piershil – Voorstraat. Ongelopen. Op de achterzijde staat geschreven Juni 1951. Het huis behorende bij de boerderij van de Familie Van Bergeijk.
(4) Piershil – Voorstraat. Het huis en de boerderij van de Familie Van Bergeijk.
(1) Piershil – Beatrixstraat. Een beschrijving van deze kaart (en dit feest) staat hier: 1913 – Onafhankelijkheidsfeest
(1) Piershil – Oud Piershilseweg. In de boomgaard van Dirk Groeneveld, zie 1915 – De boomgaard van Dirk Groeneveld