1898 – Beatrixstraat 28

Op de hoek van de huidige Beatrixstraat en de Irenestraat staat een huis wat vermoedelijk aan het einde van de negentiende eeuw is gebouwd in opdracht van de vlasboer Floor vd Stoep. Het huis van de vlasboer, die zijn werkzaamheden uitoefende in de Meestoof aan de Molendijk, is tegenwoordig opgedeeld in twee huizen. Aan de kant van de Molendijk betreft het hier de Beatrixstraat 28, de oostelijke kant van het pand staat nu bekend als Irenestraat 1.

Foto ‘Omstreeks 1900’ 

Een foto van omstreeks 1900. De aanduiding van dit adres werd ooit Molendijk 10a (Eerst wel alles aangeduid met de straatnaam A of B, later werd het hier beneden Molendijk genoemd, nog later Beatrixstraat). Deze foto is afkomstig uit de collectie van John Strohauer: ,,Martha is mijn grootmoeder, op deze foto is ze 12 jaar. Een tante van me, die bijna 100 jaar is geworden (Mevrouw de Waal-van der Stoep, een dochter van Floris van der Stoep en Catharina van der Stoep-Franke) is in deze woning geboren. Zij vertelde me wie er op de foto staan afgebeeld: Op deze foto zien we van links naar rechts Dhr. Klokkenburg, Mevrouw Klokkenburg, Catharina van der Stoep-Franke, Floris van der Stoep (geboren 1870, de eerste steen legger van dit huis, hij werd vanaf zijn dertiende jaar opgevoed door Dhr. en Mevr. Klokkenburg, zijn ouders en vier zussen emigreerden eind 1883 naar Grand Rapids USA) en Martha Franke. Catharina was een oudere zus van Martha. Martha werd geboren in 1888 in Scherpenisse, zij trouwde later met Willem Gebuijs.

Foto’s ‘Poseren in de achtertuin’ – 1927

Op de achtergrond van deze familiekiekjes van de familie Verhagen is het huis van de vlasboer Floris van der Stoep te zien. De familie Verhagen woonde destijds in de Voorstraat (nu nummer 3, waar later ook de Rabo-bank gevestigd was) en in de achtertuin was er nog veel uitzicht. Achteraan staat Baaltje Verhagen; daarvoor zitten van links naar rechts Kees Verhagen, Teun Verhagen, Maartje Verhagen-van der Sluis (met op schoot Adrianus Verhagen). Helemaal rechts staat Adriaantje Verhagen, voor haar zit Corrie Verhagen.

Adrianus Verhagen, met hobbelpaard. En koeien en kippen.

Foto’s ‘In en na de oorlog’

Rinus Bokhout vaart rond in april 1944 tijdens de inundatie van Piershil. Op de achtergrond het huis van Floor van der Stoep, later bewoond door de familie Gebuijs.

Marie Bokhout poseert voor het huis, kort na de oorlog.

Foto ‘Mevrouw Gebuijs’

Rechts staat mevrouw Gebuijs, links het huis van Piet Vink en nog verder naar links het huis van Kors Hollander. De meisjes van links naar rechts zijn Saantje Roest, Mach Rozendaal en Nel de Man (de andere twee onbekend).

Foto’s collectie ‘John Strohauer’

Onderstaande foto’s komen uit de collectie van John Stohauer. Zijn herinneringen aan het verblijf in Piershil:

,,We woonden destijds in bij opa en opoe Gebuijs in Piershil. In 1944 woonden we op de Spiegelnisserkade in Rotterdam. Mijn vader was gevorderd en werkte in Duitsland. De hongerwinter brak aan en en mijn moeder (6 maanden in verwachting) besloot om lopend, met de kinderwagen, naar Piershil te vertrekken. Mijn middelste broertje van ruim 1 jaar er in en ik (2-1/2) ook, als het lopend niet meer ging. Voor de Spijkenissebrug werd zij staande gehouden door een Duitse soldaat. Wijzend op haar dikke buik en in haar beste steenkolen Duits wist zij de soldaat te vermurwen. Ze heeft overnacht bij een warme bakker in Spijkenisse en de volgende dag waren veilig in Piershil waar gelukkig voldoende te eten was”.

De locatie van deze foto werd op de achterkant van de foto aangeduid als ‘Het achterwerk’. Zo werd dit gebied klaarblijkelijk genoemd destijds. Vermoedelijk dichtbij of zelf in de achtertuin van de huidige Beatrixstraat 28. Op de foto zien we v.l.n.r: Leen Gebuijs, Maries Servaes en rechts haar verloofde Machiel Guiljam.

Circa 1947, poserend in de tuin. V.l.n.r.: Catharina Strohauer-Gebuijs, echtgenote van Vigge, Gre van der Tas-Kaptein, ingekwartierde soldaat Vigge, Opoe Gebuijs-Franke. Het meisje is Corrie Gebuijs, dochter van Dirk Cornelis Gebuijs en C.A.C. (Catrien) Gebuijs- de Jonge.

Juli 1945: Jacob Stierman en Catharina Strohauer-Gebuijs. Op de motor Ferdinand jr. en Johnny Strohauer. 

Juli 1945, achteraan staat Ferdinand Strohauer, met pet zijn halfbroer Jacob Stierman. De kinderen van Ferdinand zitten voorop: Ferdinand jr. en Johnny. 

Juli 1945, Catharina Gebuijs-Strohauer met in haar armen Martha Strohauer. Daarnaast Ferdinand Strohauer. Martha Gebuijs-Franke heeft Ferdinand jr. in haar armen, Johhny is hier 3 jaar. Enkele maanden na het maken van deze foto is Ferdinand jr. verdronken in het slootje voor het huis.

Zomer 1940, v.l.n.r.: (boven) Marie Franke, Catrien Gebuijs-De Jong, Gre van der Tas, (onder) Martha Gebuijs, Opoe Martha Gebuijs-Franke met op haar schoot Johannes Willem Cornelis (Joop) Gebuijs (geboren 6 januari 1940), zoon van Dirk Cornelis Gebuijs en C.A.C. (Catrien) Gebuijs- de Jonge.

Zomer 1943: Marie Gebuijs-Ruighaver (met dochter Martha), Ferdinand Strohauer en Abraham Gebuijs. Op de voorgrond het slootje voor het huis.

Foto ‘Uit 1910’ – 2011

Op deze foto uit 2011 is te zien dat boven de deur is aangebracht ‘Anno 1910’; een schatting van de bewoners die het pand enkele jaren geleden hebben aangekocht. Hoogst waarschijnlijk is het huis gebouwd rond 1898.

  1. mijn opoe Gebuijs, tante Catrien en ome Ferry, tante Marie en ome Bram, neef John, nichtjes Martha en Corrie en neef Joop en alle anderen, lang lang geleden en mooi om de herinnering levend te houden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.