1898 – Beatrixstraat 28

Op de hoek van de huidige Beatrixstraat en de Irenestraat staat een huis wat vermoedelijk aan het einde van de negentiende eeuw is gebouwd in opdracht van de vlasboer Floor vd Stoep. Het huis van de vlasboer, die zijn werkzaamheden uitoefende in de Meestoof aan de Molendijk, is tegenwoordig opgedeeld in twee huizen. Aan de kant van de Molendijk betreft het hier de Beatrixstraat 28, de oostelijke kant van het pand staat nu bekend als Irenestraat 1.

Foto ‘Omstreeks 1900’ 

Een foto van omstreeks 1900. De aanduiding van dit adres werd ooit Molendijk 10a (Eerst wel alles aangeduid met de straatnaam A of B, later werd het hier beneden Molendijk genoemd, nog later Beatrixstraat). Deze foto is afkomstig uit de collectie van John Strohauer: ,,Martha is mijn grootmoeder, op deze foto is ze 12 jaar. Een tante van me, die bijna 100 jaar is geworden (Mevrouw de Waal-van der Stoep, een dochter van Floris van der Stoep en Catharina van der Stoep-Franke) is in deze woning geboren. Zij vertelde me wie er op de foto staan afgebeeld: Op deze foto zien we van links naar rechts Dhr. Klokkenburg, Mevrouw Klokkenburg, Catharina van der Stoep-Franke, Floris van der Stoep (geboren 1870, de eerste steen legger van dit huis, hij werd vanaf zijn dertiende jaar opgevoed door Dhr. en Mevr. Klokkenburg, zijn ouders en vier zussen emigreerden eind 1883 naar Grand Rapids USA) en Martha Franke. Catharina was een oudere zus van Martha. Martha werd geboren in 1888 in Scherpenisse, zij trouwde later met Willem Gebuijs.

Foto’s ‘Poseren in de achtertuin’ – 1927

Op de achtergrond van deze familiekiekjes van de familie Verhagen is het huis van de vlasboer Floris van der Stoep te zien. De familie Verhagen woonde destijds in de Voorstraat (nu nummer 3, waar later ook de Rabo-bank gevestigd was) en in de achtertuin was er nog veel uitzicht. Achteraan staat Baaltje Verhagen; daarvoor zitten van links naar rechts Kees Verhagen, Teun Verhagen, Maartje Verhagen-van der Sluis (met op schoot Adrianus Verhagen). Helemaal rechts staat Adriaantje Verhagen, voor haar zit Corrie Verhagen.

piershil-familieverhagen-1927

Adrianus Verhagen, met hobbelpaard. En koeien en kippen.

piershil-adrianus-verhagen-1927

Foto’s ‘In en na de oorlog’

Rinus Bokhout vaart rond in april 1944 tijdens de inundatie van Piershil. Op de achtergrond het huis van Floor van der Stoep, later bewoond door de familie Gebuijs.

piershil-oorlog-inundatie-benedenmolendijk-09

Marie Bokhout poseert voor het huis, kort na de oorlog.

piershil-huis-floorvdstoep-mariebokhout

Foto ‘Mevrouw Gebuijs’

Rechts staat mevrouw Gebuijs, links het huis van Piet Vink en nog verder naar links het huis van Kors Hollander. De meisjes van links naar rechts zijn Saantje Roest, Mach Rozendaal en Nel de Man (de andere twee onbekend).

piershil-beatrixstraat28-mevrouwgebuis

Foto’s ‘Uit 1910’ – 2011

Op deze foto’s uit 2011 is te zien dat boven de deur is aangebracht ‘Anno 1910’; een schatting van de bewoners die het pand enkele jaren geleden hebben aangekocht. Hoogst waarschijnlijk is het huis gebouwd rond 1898.

piershil-beatrixstraat-28-juli2011-01 piershil-beatrixstraat-28-juli2011-02

Updated: mei 24, 2020 — 2:18 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.