1924 – Beatrixstraat 38 Piershil

Het Feyenoord-huis en Villa Kakelbont. Het bezit van Bas en Arda en Koesveld aan de Beatrixstraat 38 in Piershil spreekt tot ieders verbeelding.

,,Toen ik twintig was vond ik dit al een prachtig huis. Met de aankoop vijfentwintig jaar later, in 1999, ging een droom in vervulling”, zo beschrijft Bas zijn liefde voor het opvallende pand. In 1924 werd een benedendijkse boomgaard uitgezocht als bouwlocatie. Naast de school en gebouwd voor de onderwijsfamilie ‘t Hart. ,,Die familie heeft hier altijd gewoond. Toen we het kochten moesten alle erfgenamen tekenen. Zelfs een familie in Afrika en de reddingsbrigade uit Noordwijk bleken een deel te bezitten.” Het huis was niet bepaald woonklaar, zelfs sloop was een optie. De belofte aan de familie om het huis op te knappen bezegelde de transactie. ,,Het heeft ons tweeënhalf jaar gekost om alles naar de zin te maken. De muren waren gescheurd, de vloeren stonden bol. Er was geen c.v. en het huis stonk naar mottenballen.” Beneden werd een serre aangebouwd voor de lichtinval, een klein voorkamertje werd bij de woonkamer getrokken. ,,Boven hebben we alles gestript. Er was meer gang- en overloopruimte dan kamerruimte. Daar hebben we mooie slaapkamers en een badkamer gebouwd.” Het uit 1938 daterende tuinhuisje verdween eveneens. Nederlandse soldaten hielden daar ooit kantoor, het bijbehorende bankje is hersteld en siert de ruime tuin. ,,We hebben een werkplaats voor mijn schildersbedrijf gebouwd, later ook een ‘Koesveld-bar’. Een gezellige plek om wat te drinken met onze vrienden.” De ruime zolder in L-vorm en het keldertje onder het huis zijn in oorspronkelijke staat. ,,De sloot voor het huis is in 1964 gedempt. Bij regen stroom het water vanaf de dijk naar ons huis. Er zit een automatische pomp in de kelder.” Een ruimte aan de tuinzijde is ingericht als museum. Van kleins af aan is Bas gek van ‘The Rolling Stones’. Een jukebox en bijzondere memorabilia laten daarover geen twijfel bestaan. ,,Hier zit ik graag. Te genieten van de muziek, tussen mijn verzameling.” Bas en Arda genieten nog altijd van het ‘huis van rood en wit’, door dorpsgenoten zo genoemd vanwege de kleurstelling en Bas’ voorliefde voor de club uit Rotterdam-Zuid. De inmiddels uitwonende zoons Kevin en Brian hadden op jonge leeftijd niet meteen een klik met de woning. ,,Toen we vroegen of ze hier wilden wonen riepen ze in koor ‘Spookhuis’. We keken elkaar toen wel even aan. We hadden het al gekocht.”

Foto’s ‘Beatrixstraat 38’ – 8 april 2017

Knipsel ‘Feyenoordhuis of Villa kakelbont’ – AD Hoeksche Waard 4 mei 2017

Klik op het knipsel voor een vergroting

Fotoserie ‘Verbouwing Familie Koesveld’

Dat dit gebied enkele keren is hernoemd wordt duidelijk uit de verschillende adresaanduidingen die het huis van de familie Koesveld (anno 2007, daarvoor vanaf de bouw bewoond door de familie ’t Hart) heeft gehad. Toen dit huis werd opgeleverd in 1924 kreeg het als adresaanduiding Molendijk B7. Daarna werd dit adres aangeduid als A2 en vervolgens als Molendijk 40. Na de aanleg van de Beatrixstraat, beginnende naast het Molenpad, werd het adres Beatrixstraat 44. Vanaf de jaren zeventig, waarin nogmaals werd hernummerd, wordt van de Beatrixstraat 38 gesproken.

Foto’s 1938 en 1946

Op de bovenste foto is het bewuste huis te zien, uit 1938. Op de foto daar onder, uit maart 1946, is datzelfde huis te zien. De kinderen genieten, tijdens het speelkwartier van de nabijgelegen school, van de sneeuw. Ook het huis dat anno 2009 werd bewoond door F. Rozendaal is zichtbaar.

piershil-foto-beatrixstraat38-augustus1938 piershil-foto-beatrixstraat38-maart1946

In 1964 werd de dijksloot gedempt en verdwenen de bruggetjes en dammen. Er werd een straat aangelegd en aan het einde van die toenmalige Beatrixstraat werd in 1972 een tegelpad aangelegd, niet toegankelijk voor doorgaand autoverkeer.

Foto Dempen van de sloot – 1964

In 1964 werd de sloot gedempt en werden de bruggetjes overbodig; ook het bruggetje van nummer 38 moest er dus aan geloven. Op de achtergrond is nog een stukje te zien van het huis aan de Molendijk 35 (zoals het anno 2009 wordt aangeduid).

piershil-foto-beatrixstraat38-brugsloop-1964

Foto’s Beatrixstraat 38

Onderstaande foto’s tonen het huis in verschillende perioden: vlak na de oplevering (nog zonder een aangelegde tuin), in 1973 en tenslotte van een jaar of 10 later, in kleur.

piershil-foto-beatrixstraat38-eerstekiekje piershil-foto-beatrixstraat38-1973

piershil-foto-beatrixstraat38-laatstekiekje

Updated: mei 8, 2017 — 11:11 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.