De naamgeving ‘Beatrixstraat’ is ontstaan in 1966, door de bouw van twee huizenblokken op de grond achter de huizen aan de Voorstraat en de Koningin Julianastraat en onderaan de Molendijk. In januari 1965 diende de projectontwikkelaar Bouwbureau van Bohemen uit Den Haag een verzoek in bij de gemeente Piershil voor de bouw van 12 premiewoningen met schuren, schuurgarages en 2 garageboxen. Op 1 november van dat jaar was de grond zo goed als bouwrijp en werd toestemming gevraagd om de Firma Gebroeders De Man te laten beginnen met het project.
In dit gebied stonden twee gebouwen. Vanaf 1959 de diepvrieskluis (zie 1959 – Beatrixstraat 2 (Diepvrieskluis) en tot 1964 een grote schuur van Cees van Schouwen. Deze schuur werd gesloopt in februari 1964 op last van de gemeente. De sloper W. Brouwers uit Hoeven voerde dit karwei uit voor een bedrag van 500 gulden.
Foto’s ‘Het grondgebied van de huizenblokken’ – 1957 en 1958
Links van het eerste huizenblok in de Koningin Julianastraat is het grondgebied te zien, in 1957. Daar zijn de twee huizenblokken van de Beatrixstraat (en later ook twee huizenblokken in de Irenestraat) gebouwd. De grote schuur van Cees van Schouwen is goed te zien.
Deze foto hoort bij deze serie: 1957 – Gezien vanuit de kerktoren)
Leen Achterberg in 2024 over dit artikel: ,,De schuur van Van Schouwen kan ik me heel goed herinneren. Mijn vader werkte voor die boer, we hadden daar zelfs een hok waar een varken in zat (dat thuis geslacht werd). Later toen de twee huizenblokken daar gebouwd werden werkte ik bij de dorpstimmerman Jan de Pijper. Als beginnend timmerman heb ik nog aan deze huizen gewerkt. Ze werden gebouwd zijn door Gebr. de Man uit Strijen, het bedrijf van Jan de Pijper was hier als onderaannemer werkzaam.
Document ‘Afbraak schuur’- 16 januari 1964
Op deze twee foto’s uit 1958 zien we rechts het grondgebied dat bebouwd werd, het huis rechts is tegenwoordig Beatrixstraat 28.
Door de bouw van de twee huizenblokken (zie 1967 – Beatrixstraat 4-26) ontstond aansluiting met de huizen aan de Beneden Molendijk. Deze zeven huizen, tegenwoordig genummerd van 28 t/m 40, werden daardoor qua adressering ook aan de nieuwe Beatrixstraat gekoppeld.
In 1972 werden de laatste huizen gebouwd in de Beatrixstraat, zie 1972 – Beatrixstraat 42-52.