1975 – Piershil in oude ansichten

Het boekje Piershil in oude ansichten werd samengesteld door Juffrouw M.A. ’t Hart en verscheen in 1975. Aan de hand van 39 afbeeldingen, meestal ansichtkaarten, werd de geschiedenis van het dorp Piershil in beeld gebracht. Het boekje is verschenen in een oplage van 500 stuks en werd destijds verkocht in de winkel van Achterberg op de Molendijk. Het boekje met harde kaft telt 40 pagina’s en is uitgegeven door door de Europese Bibliotheek Zaltbommel in opdracht van de Zeeuwsche Boekhandel te Zierikzee. In ‘het Hoekschewaardje’ van 12 juni 1975 verscheen er een recensie over dit boekje.

Afbeelding ‘Piershil in oude ansichten’

Knipsels Piershil in oude ansichten

Donderdag 12 juní 1975

Piershil in oude ansichten

PIERSHIL — Bij de Europese Bibliotheek in Zaltbommel is kortgeleden het boekje „Piershil in oude ansichten” verschenen, samengesteld door mej. M. A. ’t Hart. In de serie „In oude ansichten” zijn al meer dan vijfhonderd boekjes verschenen over allerlei plaatsen in ons land, ook in de Hoeksche Waard. In deze boekjes wordt ‘grootvaders tijd’ vastgelegd; de periode tussen 1880 en 1925. In het boekje zijn 38 ansichten en foto’s opgenomen van het dorp zelf, maar ook van de inwoners. Zo blijkt de Voorstraat rond 1900 aan beide zijden
beplant te zijn met bomen, met daarnaast een straatje van gele steentjes met een goot. De hoofdbestrating bestond uit keistenen (kinderhoofdjes). Ook ziet men nog het koetshuis met een paardestal aan de Voorstraat. Het achterste deel van die woning heette de „Blauwe Keuken”, waarvandaan men op een binnenplaats kon komen met de naam ‘Dirk-Japies-plein’. Het koetshuis werd in 1969 afgebroken. Een foto van de vierhonderd jaar oude Ned. Hervormde kerk ontbreekt evenmin. De preekstoel dateert nog uit 1643, de ambachtsherenbank uit 1745 en de Wet der Tien Geboden uit 1746. Veel verenigingen waren er aan het begin van de eeuw nog niet in Piershil. Wel werd in augustus 1900 de meisjesvereniging „Wees Getrouw” opgericht die kledingstukken moest vervaardigen voor de behoeftige gezinnen. De leden van de meisjesvereniging poseren ook in het boekje. Ook de leden van de muziekvereniging „Onderlinge Vriendschap”, vereeuwigd op een foto uit 1922, zijn in „Piershil in oude ansichten” opgenomen, evenals verschillende schoolklassen. Uit de ansichten blijkt dat rond 1900 Piershil nog vol groen was: alle dijken waren beplant met bomen en rondom de weilanden groeiden knotwilgen. Ten zuiden van de molen Simonia stonden knotwilgen en ten noorden ervan hoge iepen. In de hoek van de Molendijk (bij de Spuiweg) stond eveneens een massa bomen, waarin tientallen kraaien ‘nestelden. Daar
komt de oude naam van Piershil, ’t_Kraaienest”, dan ook vandaan. Verder is er een foto van één van de oudste gebouwen van Piershil, de „Schenckanne”, later „Ronduit geheten en nog later „Poldershuis”, waar J. J. van der Esch waard was van 1595 tot 1599. Het gebouw werd in 1793 door de ingelanden aan de armen gegeven. In 1951 werd het gesloopt.

In 2009 werd er van dit boekje een reproductie gemaakt. Door het sparen van punten kon er via het Algemeen Dagblad een gratis exemplaar worden opgespaard. De reproductie was verkrijgbaar vanaf april 2010 en werd voorzien van een zachte kaft.

Afbeelding ‘Heruitgave Algemeen Dagblad’

Updated: maart 21, 2024 — 1:29 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.