1983 – De barbier van Piershil (P. Troost)

In 1983 verscheen de streekroman ‘de Barbier van Piershil’, geschreven door Pleun Troost. Een historisch verhaal, dat zich grotendeels afspeelt in Piershil, over de veelbewogen dagen rond het jaar 1672. Het verhaal speelt zich af rondom de kwalijke rol die Willem Tichelaar, de barbier van Piershil, speelde bij de moord op de gebroeders de Witt. Het boek is verschenen in 1983 (uitgeverij Den Hertog BV) en door auteur Pleun Troost opgedragen aan Arie en Klaas Veerman uit Piershil.

Er bestaat overigens ook een veel oudere versie van de Barbier van Piershil, uit 1845, klik hier

Knipsel ‘Zonder de Veermannen geen roman’ – AD Hoeksche Waard 18 oktober 2018

Tweeling haalt herinneringen op aan totstandkoming ‘De Barbier van Piershil’

Zonder de Veermannen geen roman

De roman is al van 1983. In De Barbier van Piershil wordt verhaald over de betrokkenheid van de lokale kapper bij de moord op de staatslieden De Witt in 1672. Vanavond komt dat verhaal opnieuw tot leven. Klaas Veerman uit Piershil speelt daar een verrassende rol in. In de historische streekroman ‘De Barbier van Piershil’ van Pleun
‘Troost (1917-1997) beschrijft deze Mijnsheerenlandse schrijver hoe een kapper uit Piershil een grote rol speelde bij de moord op de gebroeders Johan en Cornelis de Witt in 1672. De impact van deze politieke moord was in die zeventiende eeuwse jaren te vergelijken met die op Pim Fortuyn in 2002. Het boek is opgedragen aan de tweelingbroers Arie en Klaas Veerman (77) uit Piershil, „Mijn broer en ik waren buschauffeurs, eerst bij de RTM en later bij de ZWN,” vertelt Klaas. Hij weet nog hoe schrijver Pleun Troost bij tenmalige boekhandel van den Tol in Dordrecht werkte ‘en vaak bij hem in de bus zat. Zo raakten ze aan de praat. „Het ging meestal over de politiek, want ik was toen gemeenteraadslid in Piershil en hij in Mijnsheerenland.” Veerman was en is een fan van Troost. Zijn boeken gaan over dorpen in de Hoeksche Waard. Veerman vertelt dat hij hem op een gegeven moment opperde: „Waarom schrijf je niet eens over Piershil. Wat moet ik dan schrijven, reageert Troost, er gebeurt daar nooit iets.” ‘Zo vertelt de Piershillenaar hem over Willem Tichelaar, de barbier van Piershil. Veerman had dat verhaal vroeger op school gehoord, maar kan het zich niet precies herinneren. ‘Troost, zegt Veerman, reageerde nauwelijks op dat idee. Maar een jaar later ligt daar ineens ‘De Barbier van Piershil” In het najaar van 1983 zijn Arie en Klaas zelfs eregasten bij de presentatie van het boek. „Op de eerste bladzijde lazen we tot onze stomme verbazing onze namen. Bleek hij het boek aan ons te hebben opgedragen.” Vanavond gaat historicus Luc Panhuysen dieper in op de rol die Tichelaar speelde bij de moord op de gebroeders De Witt. Alle stoelen in Museum Hoeksche Waard zijn bezet, maar Arie en Klaas Veerman zelf bijven thuis. „Wij kennen dit verhaal al,” zeggen ze lachend.

Het verhaal speelt zich af in 1672. De binnenlandse strijd tussen Oranjegezinden, aanhangers van Willem Il, en Regenten laait op. Willem Tichelaar, barbier in Piershil, verschijnt voor de rechtbank in Oud-Beijerland. Hij betaalt zijn dienstbode te weinig en is handtastelijk bij vrouwen. Rechter Cornelis de Witt, burgemeester van Dordrecht en broer van raadspensionaris Johan de Witt, verklaart Tichelaar schuldig. Die keert berooid terug naar Piershil. Later dat jaar zoekt hij Cornelis de Witt in Dordrecht op om verhaal te halen. Al vrij snel na zijn bezoek dient Tichelaar een aanklacht in tegen De Witt, omdat deze een moordaanslag zou beramen op Willem II. Korte tijd later worden Cornelis en zijn broer Johan in Den Haag vermoord.

Klik op de afbeelding voor een vergroting

Afbeelding ‘De Barbier van Piershil’ – door Pleun R. Troost

Updated: maart 21, 2024 — 1:12 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.