In mei 1975 werd in de Noordpolder van Piershil een begint gemaakt met de aanleg van een bos. Het gebied van 5 hectare groot was beschikbaar gekomen binnen het kader van de ruilverkaveling Korendijk-Strienemonde. Binnen datzelfde kader werden wegen aangelegd langs de Spuidijk van Nieuw-Beijerland tot de Molendijk bij Goudswaard. Vanaf de kern Piershil (Kade, IJsbaan) werd een pad aangelegd. Dit pad liep langs de zogenaamde Noordpolderse Kade naar het Spui, langs het bos. Hoewel het bospad, zoals het pad in de volksmond werd genoemd, oorspronkelijk bedoeld was voor wandelaars werd het al spoedig een fietspad. Het werd de kortste toegangsweg naar het bos en het Piershilse Spui voor de inwoners van Piershil.
Artikel ‘Piershil krijgt bos’ – 1 mei 1975
In de polder tussen Piershil en Goudswaard wordt dezer dagen een bos met een oppervlak van maar liefst 5 hectaren aangeplant. Op de foto is op de achtergrond het silhouet van de molen en (geheel rechts) van de kerktoren van Piershil te zien, Het bos, dat wordt aangelegd in het kader van de ruilverkaveling Korendijk-Strienemonde, is bereikbaar vanaf de recentelijk gereedgekomen recreatieweg, die langs de Spuidijk tussen Nieuw-Beijerland en Goudswaard loopt.
Artikel ‘Piershil gaat optreden tegen fietsers op wandelpad’
De rijkspolitie gaat strenger toezien op het onrechtmatig gebruik van het wandelpad langs de haven van Piershil. Evenals het pad in Goudswaard, waar vorige week zoveel problemen rond waren dat de raad er in spoedeisende vergadering voor bijeen kwam, is het pad in Piershil uitsluitend toegankelijk voor wandelaars, en niet voor fietsers en bromfietsers. Toch maken veel fietsers de laatste tijd gebruik van het pad, dat van de kom van Piershil, langs de haven, naar het recreatieve gebied langs het Spui leidt. Dat recreatiegebiedje, ‘het strand’, zoals dat in Piershil genoemd wordt, wordt de laatste weken door enkele honderden mensen bezocht. De kortste weg erheen loopt over het 500 meter lange wandelpad. Er loopt nog wel een andere weg naartoe, maar die bijna 1,5 kilometer lang, zodat veel fietsers de kortere route, over het wandelpad prefereren. Het gemeentebestuur wil nu aan dat onrechtmatig gebruik een einde maken en heeft de politie gevraagd om strengere controles uit te gaan oefenen en verbaliserend op te gaan treden. ,,We kunnen dit eenvoudigweg niet langer tolereren. Het pad is nu eenmaal niet geschikt als fietspad. Het is er niet sterk genoeg voor. Als er een fietser aan de rand van het pad rijdt, brokkelt de dunnen asfaltlaag gewoon af. Daar moet een eind aan komen, want anders is dat fraaie wandelpad al na één jaar naar de haaien”, verklaart loco-burgemeester P. Vink. Wel is het gemeentebestuur van Piershil van plan om aan bejaarden en inwoners die slecht ter been zijn ontheffing te verlenen van het fietsverbod. Het gemeentebestuur van Goudswaard besloot al eerder om ontheffingspasjes uit te geven. ,,Het is logisch dat voor de paden in Goudswaard en Piershil dezelfde regelingen gelden. Op beide paden is namelijk een gelijkluidende verordening van kracht”, aldus loco-burgemeester Vink.
De jongens op bovenstaande foto zijn waarschijnlijk Arwin de Koning (links) en Rob Leistra.
Foto’s ‘hardlopen op het bospad’ – 1980, 1984
Op deze foto van 30 april 1980 (prestatieloop) is links de ingang van het bospad te zien. Op de achtergrond is het bos nog niet te zien, dat is nu wel anders vanaf deze plek! Rechts loopt Hans Barendregt.
Oranjeloop 1984, Hans Barendregt loopt achter de man met de rode broek.
Foto’s ‘Piershilse Bos’ – maart 2010