2012 – Informatiepaneel (met foute info)

Bij het begin van het Bospad, vanaf het Spui, is in de zomer van 2012 een informatiepaneel geplaatst. Op het paneel staan enkele mooie foto’s (geleverd door piershil.com) van het bos vanuit de lucht, de mol en de haven. De tekst geeft uitleg over dit gebied. Het initiatief is prachtig, de inhoud had bij dit paneel wat beter gekund. De informatie over het ontstaan van het Piershilse havenkanaal is volledig onjuist. Het buitenspui of buienhaven, zoal de watergang van het Spui tot aan de haven word genoemd, is geen kanaal (door mensen aangelegd) maar een overblijfsel van een oude rivier, de Swaneblake.

“Ten westen van het eilandje Gramina Ever Ockers liep de Swaneblake zuidwaarts en boog zich daarna oostwaarts door de slikken ten zuiden van Strienemonde. Overblijfselen van de Swaneblake (Suanablake), later ook wel Wielinge, de Wiele en Wijdele genaamd, zijn de tegenwoordige haven van Piershil en het Piershilse gat” (Van Grooten Waert tot Hoeksche Waard, Rien Alewijn).

Foto’s – Informatiepaneel (met foute info) – 2012

Knipsel ‘Informatiepaneel toont onjuiste informatie’ – 28 november 2012 (ADRD)

Kort na de publicatie van het bovenstaande artikel verscheen er in de krant een artikel over het paneel. De fout (die overigens door SwaneBlake werd getipt aan webmaster Henk van den Heuvel) is inmiddels onderkend. ‘Wellicht bij een volgende ronde kan dit worden hersteld’, aldus het SOHW.

Henk van den Heuvel, webmaster van de website van het dorp Piershil, heeft ontdekt dat de informatiepanelen die bij het dorp staan onjuiste informatie weergeven. De panelen zijn deze zomer geplaatst en geven recreanten informatie over de omgeving. Op het paneel bij het begin van het Bospad staat informatie over het ontstaan van het Piershilse havenkanaal. Maar het Buitenspui is geen door mensen gegraven kanaal, zo stelt Van den Heuvel op de site, maar een overblijfsel van de Swaneblake, een oude rivier die daar stroomde.

Kaart 1598 – ‘een oude rivier’

Op deze kaart uit 1598 is goed te zien dat er een rivier langs de Piershilse haven liep. Een overblijfsel daarvan loopt nog steeds tot aan het Spui.

Updated: maart 24, 2024 — 12:36 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.