1946-1960 – Expansie wereldwijd

Rond 1946 stonden er wereldwijd reeds 2000 windmolens verspreid over Nederland, België, Frankrijk, Noorwegen, Tanger, Brits-Indië, Indo-China, Java en West-Indië. Later, bij het 40-jarige jubileum in 1969, wordt gesproken van 6000 bemalingswerken verspreid over de gehele wereld. Over windmolens wordt dan al lang niet meer gesproken, slechts 5% van de totale productie bestaat dan nog uit windmolens. Ook in de krant werd aandacht besteed aan het jubileum.

Knipsels jubileum 1969

piershil-knipsel-bosman-1961-01 piershil-knipsel-bosman-1961-02 piershil-knipsel-bosman-1961-03

Krantenkop 1972

piershil-knipsel-bosman-1972

In de begindagen werd het windmolentje ter plaatse opgebouwd en in de karakteristieke betonnen fundatie gegoten. Vanaf 1947 verlieten de molens alleen nog maar geheel compleet de fabriek (geprefabriceerd) waardoor het plaatsen veel sneller verliep.

Foto’s ‘Binnen en buiten de werkplaats’

Montage van de windmolens in de werkplaats op de dijk. Links staat Piet Verloop, dan Arie Veerman, achteraan Jaap de Klerk en rechts Bouwer Stolk.

piershil-bosman-werkplaats

Hier is men buiten, naast het Binnenspui, bezig met het demonteren van een partij achtercardannen, voor hergebruik van tandwielen. Het kroonwiel, het pion en verdere diverse onderdelen die tot 1979 in de wind-watermolens werden toegepast werden gedemonteerd. Van links naar rechts Jan van Brakel, Bouwer Stolk, Arie Veerman (gebukt), Jaap de Klerk, Bram Bokhout en bij de ton Wim Jongkoen.

piershil-bosman-bijwerkplaats

Foto ‘Buitendienst montageploeg’

De foto toont de buitendienst montageploeg op karwei, van links naar rechts Jaap Bosman, Jaap de Klerk, Gerrit Bijl (chauffeur uit Mijnsheerenland) en Cor Veerman.

piershil-foto-bosman-buitendienstmontageploeg

Folder ‘Onze volautomaat’

piershil-bosman-folder-molentje

Foto ‘Transport molen’

Op onderstaande foto wordt een molen getransporteerd op een Engelse Bedford half-track. Aan het stuur zit Karl Föllmi, echtgenoot van Jany Bosman. De half-track werd door Bosman in die tijd ook veer een heel ander doel gebruikt: als bietenlader!

piershil-foto-bosman-bedford

Een nevenactiviteit was indertijd het ombouwen van ‘half-tracks’ uit het Engelse leger tot “bietenlader”, bedoeld voor het laden van bieten op de havenkade tot in een binnenvaartschip. Om de bieten in de trucklaadbak te krijgen reed deze achteruit, met de bak op de laagste stand, de bietenhoop in en vulde deze. De bak werd dan naar de bovenzijde van de truck geschoven (gelierd) waarna de truck vooruit rijdende de bak leeg kiepte in het binnenvaartschip. In die tijd werd alles nog met een bietenriek gedaan en waren er nog nauwelijks voorzieningen voor dergelijke laad- en los activiteiten.

Foto ‘Bietenlader (Bedford half-track)’

De machine is hetzelfde voertuig als hierboven (Bedford half-track), nu echter omgebouwd tot bietenlader. Op de foto staat ook de Renault van Bas Bosman, die samen met zoon Jaap de bietenlader bekijkt.

piershil-foto-bosman-halftruckbietenlader

Koopcontract Bedford half-tracks – 1951

piershil-koopcontract-bosman-halftrucks-1951

Foto ‘Fabriek jaren vijftig’

piershil-foto-bosmanfabriek-1955

Foto ‘Eindbestemming Ceylon’

Op deze foto staan enkele molens, met als eindbestemming Ceylon, gereed voor vervoer. De drie mannen die de lading bij de exporteur gaan afleveren zijn vlnr. Henk de Vos, Jaap Bosman en Bram Gebuys. Ceylon is de oude naam van Sri-Lanka. Op de voorgrond is nog het oude spoor te zien van de RTM-tram.

piershil-foto-bosman-transportceylon

Foto ‘De nieuwe fabriek’

Zicht op de nieuwe fabriek van Bosman.

piershil-fabriek-bosman

Updated: februari 12, 2015 — 12:48 pm

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.