1948 – bezoek van Prins Bernhard

De faam van de windmolens van Bosman spreidde zich daarna in rap tempo uit over Nederland, over Europa en zelfs wereldwijd werd de Piershilse vinding een begrip. Op 5 juli 1948 kwam Prins Bernhard naar Piershil om met eigen ogen het zo succesvolle bedrijf te aanschouwen. De Sluisjesdijk werd versierd en heel Piershil maakte zich op voor de komst van Prins Bernhard. Zie ook: 1948 – Prins Bernhard bezoekt Hoeksche Waard

Fotoserie bezoek Prins Bernhard

De Sluisjesdijk van Piershil was prachtig versierd. Links de pomp van Bosman.

Ter verwelkoming hadden een aantal Piershilse vrouwen zich speciaal in klederdracht (met de Beijerlandse muts) gehesen. Bij de aankomst van Prins Bernhard was het dan ook een drukte van jewelste op de dijk en bij het bedrijf van Bosman.

De aankomst van de Prins bij het bedrijf, op de achtergrond zijn de huizen op de Sluisjesdijk te zien. Bas Bosman begroet de Prins en heet hem welkom, burgemeester Hammer staat daar tussenin. Er volgt een rondleiding over het terrein waar de nieuwe fabriek nog in aanbouw is. Hulde aan onze Prins, zo valt er op verschillende plaatsen te lezen. De molens op het terrein zijn mooi versierd.

Prins Bernhard krijgt ook een speciaal cadeau aangeboden: een schaalmodel van de windmolen (geheel rechts op de foto daarvan staat Koos Bosman met op zijn arm Dik Bosman, het meisje bij het molentje is Ria Bosman), boven haar in het witte pak Henk walenboer. Burgemeester Hammer kijkt vol interesse toe.

Bij het vertrek van de Prins is toevalligerwijs de RTM-tram op de Steegjesdijk te zien!

Updated: maart 26, 2024 — 1:19 pm
  1. Geachte Fa Bosman.
    Ik ben opgegroeid met Bosmanmolens. Geboren in 1934 op de eendenkooi bij Ellemeet,op Schouwen-Duiveland, ging ik met mijn Vader ,die nu kooiker was, maar ook waterbouwkundige, naar de grote Amerikaanse windmolen vlakbij, die de zgn Lockerspolder bemaalde.De molen was helemaal versleten, en op een dag kwam meneer Bas Bosman naar mijn Vader om over levering en plaatsing van zijn molen te praten. Dhr Bosman vertelde dat hij aan een “volautomaat” werkte ipv de tandheugelbediening. Zo pratend kwamen de heren op de toepassing van een autocardan. Ik ben met Dhr Bosman en mijn Vader, én het dochtertje van Bosman naar een autosloperij in het nabijgelegen Kerkwerve gereden.Ik herinner me nog goed dat ze daar een aantal A-Ford cardans in de autokoffer hebben geladen. De bij ons geplaatste molen was dan ook een “volautomaat” met 2 staarten.Er moet nog een foto bestaan van de oude, grote molen met daarnaast de bosmanmolen. Ik heb jaren geleden een in elkaar gedraaide 7 m Bosmanmolen van het Waterschap gekocht en die samen met mijn Vader hersteld.Deze molen staat nu nog steeds op een zware betonnen voet in onze achtertuin ( bosje).Helaas groeit de molen niet mee.Hij heeft een aantal jaren stroom opgewekt, 24 v dmv een vrachtwagendynamo.
    met vriendelijke groet, T.W.Rosmolen, Zierikzee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.