1951 – Half-tracks en bietenladers

Een nevenactiviteit was het ombouwen van ‘half-tracks’ uit het Engelse leger tot “bietenlader”, bedoeld voor het laden van bieten op de havenkade tot in een binnenvaartschip. Om de bieten in de trucklaadbak te krijgen reed deze achteruit, met de bak op de laagste stand, de bietenhoop in en vulde deze. De bak werd dan naar de bovenzijde van de truck geschoven (gelierd) waarna de truck vooruit rijdende de bak leeg kiepte in het binnenvaartschip. In die tijd werd alles nog met een bietenriek gedaan en waren er nog nauwelijks voorzieningen voor dergelijke laad- en los activiteiten.

Foto ‘Bietenlader (Bedford half-track)’

De machine is hetzelfde voertuig als hierboven (Bedford half-track), nu echter omgebouwd tot bietenlader. Op de foto staat ook de Renault van Bas Bosman, die samen met zoon Jaap de bietenlader bekijkt.

Foto ‘Transport molen’

Op onderstaande foto wordt een molen getransporteerd op een Engelse Bedford half-track. Aan het stuur zit Karl Föllmi, echtgenoot van Jany Bosman. De half-track werd door Bosman in die tijd ook veer een heel ander doel gebruikt: als bietenlader!

Koopcontract Bedford half-tracks – 1951

Updated: maart 28, 2024 — 11:48 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.