2019 – Bosman bestaat negentig jaar

Bosman Watermanagement aan de Steegjesdijk 6 bestaat negentig jaar. ‘’Het is leuk om bij zo’n jubileum stil te staan. Daarom organiseren wij zaterdag 14 september van 10 tot 15 uur een open dag om iedereen de gelegenheid te geven een kijkje achter de schermen te nemen’’, nodigt directeur Bart Jan Brandt uit. Het bedrijf is nog steeds gevestigd in het dorp waar het succes begon met het produceren van de inmiddels wereldberoemde Bosman windwatermolentjes.

Bron: Het Kompas (Door Sieka Romeijn-Hedmann)

In de loop van de negentig jaar is Bosman ontwikkeld van lokaal bedrijfje tot stevige speler op de wereldmarkt. Dat betekent dat het industrietje in Piershil inmiddels is uitgegroeid met een Servicesteunpunt in Hoogeveen, een bedrijf in de stad Samara ten zuiden van Moskou en een verkoopkantoor in Berlijn. De basis van het bedrijf werd gelegd door Bas Bosman. Ook de beide zonen Jaap en Dik stuurden het bedrijf aan. Sinds 1 januari 1995 is Bart Jan Brandt directeur van Bosman Watermanagement. ‘’Het is een uitdagend bedrijf waar ik me nog geen dag verveeld heb. Dan ben je een rijk mens. Watermanagement is een dynamische markt die zeker niet afneemt en wereldwijd steeds voor nieuwe uitdagingen zorgt. Onze pompen zijn dermate uniek dat zij tot ver over de grenzen bekend zijn. Datzelfde geldt voor onze zuiverings- en filtersystemen en milieuproducten.’’ Wat ons nu in het bijzonder bezig houdt is het verwijderen van medicijnresten uit het water, vervolgt Brandt.

Directeur Bart Jan Brandt bij de nieuw ontwikkelde Vision pomp. (Foto: Koos Romeijn)

‘’Daar hebben wij een uniek filtersysteem voor ontwikkeld. Ook het uitfilteren van microplastics is zo’n aandachtsveld. Medicijnresten, microplastics en fosfaten horen niet in het water. Voor ons een uitdaging om die te verwijderen.’’ Nog steeds is er wereldwijd vraag naar de Bosman watermolentjes, maar bij grote projecten is interessant dat ook duurzaamheidaspecten in ogenschouw genomen worden, benadrukt Brandt. ‘’Je ziet in veel landen dat er steeds meer aandacht is voor milieu en milieubeleid. Werken met water is dan aantrekkelijk, want het water is helder of vies.’’ In de jaren zestig begon Bosman ook met het ontwikkelen van (afval)waterzuiveringen. Brandt omschrijft het bedrijf als innovatief en flexibel. ‘’Daarbij vormt kennis de basis voor het vermogen grote problemen op te lossen. Belangrijk aspect is de samenwerking met universiteiten in Eindhoven, Delft en Berlijn. ‘’Onze kracht is een mix van kennis, ervaring en jonge mensen.’’ De open dag is een unieke kans om Bosman Watermanagement beter te leren kennen. Bovendien wordt informatie gegeven over vacatures en het volgen van opleidingen binnen het bedrijf.

Visvriendelijke pomp Vision

‘De Europese wetgeving staat een vrije vismigratie voor waarbij sluizen op een kier worden gezet. De nu gebruikte pompen vooroorzaken veel vissterfte. Bosman Watermanagement ontwikkelde een pomp met één schoep in een zodanige spiraalvorm dat vissen tussen de langzaam draaiende rondingen van de schoep door kunnen zwemmen en niet meer bekneld raken.

Fotoserie ‘Open dag Bosman bestaat negentig jaar’ – 14 september 2019

Links Jaap Bosman

In het midden: Dik Bosman

De oudere heer links is oud-werknemer Wim Hoepel

Updated: maart 27, 2024 — 3:59 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.