1954 – Een nieuwe brandweerwagen

Op 1 mei 1954 kreeg de brandweer van Piershil de beschikking over een Volkswagen brandweerauto. Deze werd feestelijk uitgereikt op de Kade van Piershil, in het bijzijn van burgemeester Van Dijck. Na de overdracht van de auto werd op de Kade meteen een demonstratie gegeven door de Piershilse brandweermannen.

Knipsel ‘Piershil heeft een nieuwe brandspuit’ – Nieuwsblad voor de Hoeksche Waard en IJselmonde 3 mei 1954

Zaterdagmiddag is de nieuwe brandspuit van Piershil officieel aan de gemeente overgedragen. Precies om 3 uur kwam de nieuwe brandweerauto onder luid sirenegeloei, de gemeente inrijden. De nieuwe spuit is van het type ‘Kronenburg Triomph’, geleverd door de fa. Kronenburg te Hedel. De Volkswagenmotor van de auto heeft een vermogen van 30 p.k., evenals de motor van de spuit, welke laatste motor uitneembaar is. Het voordeel van dit laatste is, dat de brandweerauto niet vlak bij een eventuele brand behoeft te staan. Piershil heeft een primeur voor de Hoeksche Waard. Deze autospuit is n.l. de eerste, die een luchtgekoelde motor heeft. De spuit werd op de Havenkade beproefd. Hierbij waren tegenwoordig B. en W. en de voltallige gemeenteraad, de heer J. B. H. Roelofs, districts-inspecteur van het Brandweerwezen in Zuid-Holland en Utrecht, de heer Doolaard uit Oud-Beijerland namens de kring van brandweren in de Hoeksche Waard, de heer Quaak van de brandweer in Oud-Beijerland, de oud-brandweercommandant van Piershil, de heer Van der Jagt, de heer Wüst, de Volkswagen-dealer en de heer Hendriks van de fa. Kronenburg. Nadat er gespoten was en de onderdelen van de brandweerauto bekeken waren, maakte de brandweerauto een tochtje door de gemeente. Uiteraard onder grote belangstelling van de inwoners. In café ’t Hart sprak burgemeester Van Dijck de brandweerlieden toe. Hij deelde mede, dat de heer D. Roest, brandwacht, na een dienst van 50 jaar, het corps gaat verlaten. Hij zeide, dat deze diensttijd wel bewijst dat in het corps een uitstekende teamgeest heerst. Namens het gemeentebestuur bracht de burgemeester dank aan de heer Roest. Hij bood hem een oorkonde van de vereniging van Nederlandse Brandweercommandanten aan, met een gesp voor de medaille voor trouwe brandweerdienst, die de heer Roest reeds bezit. De burgemeester sprak er vervolgens zijn voldoening over uit, dat alle raadsleden tevreden zijn over de nieuwe aanwinst, terwijl toch het besluit tot aankoop niet met eenparigheid van stemmen genomen is. Spr. hoopte, dat de brandweerlieden goed met de nieuwe spuit zullen kunnen werken. U moet er mee omgaan, aldus de burgemeester, alsof de brandspuit uw eigen bezit is. Hij zeide tenslotte te hopen, dat de spuit weinig gebruikt zal worden. De heer Roelofs sprak van een belangrijke dag voor Piershil. Hij wees er o.a. op, dat de spuit drie grote stralen kan uitbrengen, hetgeen niet genoeg is om een grote brand met succes te bestrijden. Hij raadde de brandweermannen aan bij een eventuele grote brand tijdig de hulp van andere gemeenten in te roepen. De heer Kraak, de brandweercommandslnt in Piershil, toonde zich in zijn dankwoord ingenomen met de nieuwe spuit. De heer Kraak bood de heer Roest het erelidmaatschap aan en tevens een fraaie beker. De heer Hendriks van de fa. Kronenburg besloot de rij van sprekers.

Foto’s ‘Een nieuwe brandweerauto’ – 1954

Op de bovenste rij, van links naar burgemeester van Dijck, Jaap Kraak, Bas Bosman, Jan de Pijper, Cees van Schouwen, Rocus de Kraker, Cees Klokkenburg, Teun Verhulp, Jan van der Merwe en Koos Bosman. Geknield v.l.n.r. Jaap Groenenberg, Aljé Kok en Hans van der Waal Lzn.

De nieuwe brandspuit wordt officieel overgedragen aan burgemeester W. J. D. van Dijck. Links op de foto burgemeester Van Dijck, in het midden de districtsinspecteur van het brandweerwezen in Zuid-Holland en Utrecht, de heer J.B.H. Roelofs en rechts de heer Hendriks van de fa. Kronenburg.

Een demonstratie op de Piershilse Kade.

Foto ‘Volkswagen Transporter T1’

De Piershil brandweerauto met het kenteken NN-94-38 van het merk Volkswagen Transporter 1 (Type PM5 MSD-LD1000. opbouw Kronenburg Triomph) werd gebouwd in 1954. Tot 1976 heeft deze brandweerauto dienst gedaan in Piershil.

Deze foto is beschikbaar gesteld door JWPots www.brandweervoertuigenonline.nl

Updated: april 9, 2024 — 12:11 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.