1969 – Brand in de Voorstraat

Op maandag 29 september 1969 ging de schuur van Wim van der Jagt, uitbater van het café in de Voorstraat, in vlammen op. Door snel ingrijpen van de brandweer konden de omliggende percelen worden gered.

Knipsel ‘Brand in de Voorstraat’ – 1969

Door nog niet helemaal opgehelderde oorzaak is maan­dagmiddag in een grote schuur achter het woonhuis en café van de heer W. van der Jagt in de Voorstraat van Piershil een brand ontstaan, die tot gevolg heeft gehad dat de gehele schuur tot de grond toe is afgebrand en dat een gedeelte van het dak van het woonhuis werd verwoest. Vermoed wordt dat spiritus, waarmee enkele geslachte hanen waren ‘afgebrand’, weer is gaan branden, nadat de eigenaar de schuur had verlaten. Een kleine hoeveelheid stro in de schuur moet daarop vlam hebben gevat. Het droge hout zorgde daarna voor de rest.
Twee korpsen
De brand werd bestreden door de brandweerkorpsen van Piershil en Goudswaard, waarvan de laatste op verzoek van de eerste was uitgerukt, De brand werd tegen half vijf ontdekt. Doordat het vuur in de schuur zo snel om zich heen gegrepen had konden de brandweerlieden niet veel meer doen dan zoveel mogelijk van het woonhuis en verder de omliggende panden behouden. In de schuur stonden geen grote werktuigen. Over de omvang van de schade is nog weinig bekend. Schade-experts moeten dat nog komen bepalen. Zij zal echter in de vele duizenden lopen.
Geluk
Bij de brand heeft men het geluk gehad, dat er weinig wind was. De vlammen, die meters boven de schuur uitsloegen, maakten zodoende weinig kans over te springen op de omliggende percelen. Wel werd het dak van een naastgelegen bakkerij nog licht beschadigd. Na afloop vertelden de brand­weerlieden, die bij hun blussingswerk veel bekijks trokken, dat de omvang van de brand nog alles was meegevallen. Het woonhuis zelf bleek er ook nog goed te zijn afgekomen. Alleen in het achterste gedeelte was sprake van waterschade. De brandweer van Piershil had tot in de avond werk aan het na­ blussen en het uit elkaar trek­ken van de restanten van de brand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.