1984 – De geschiedenis van de Piershilse brandweer

Tot halverwege de jaren dertig van de twintigste eeuw beschikte de Piershilse brandweer over een 2-assige platte wagen met massieve banden, bedoeld voor paardentractie. Daarop was een Van der Heijden-brandspuit gemonteerd: 2 cilinders waarvan de zuigers werden bewogen middels een dubbele hefboom, bediend door (minstens) 2 man aan elke kant. Vanaf 1931 tot 1954 kreeg men de beschikking over een één-assige wagen met luchtbanden, die in het brandweerhuisje stond in de Voorstraat.

Foto’s ‘Het brandweerhuisje in de Voorstraat’

Op deze foto, gemaakt vanuit de kerktoren, is het brandweerhuisje rechts onder te zien. Het huisje is gesloopt in de jaren tachtig.

My beautiful picture

Ansicht ‘Voorstraat’

Op deze oude ansichtkaart is ook het brandweerhuisje te zien, helemaal rechts.

Foto ‘Oude brandweerhuisje’

Rechts de achterzijde van het brandweerhuisje; gezien vanuit de huidige Koningin Julianastraat.

De pomp zelf was een enorme verbetering: fabrikaat Bikkers, Rotterdam, met een groot vermogen. Bij een grote brand in Goudswaard in de jaren dertig (een schuur van boer Ampt op de kop van de haven stond in brand) waren de spuiten van Goudswaard, Nieuw-Beijerland en Piershil uitgerukt. De pomp van Piershil presteerde in zijn eentje veel meer dan de oude pompen van de andere twee dorpen. Problematisch voor deze pomp was de noodzaak van een trekker, men kon deze ook niet kwijt in het brandweerhuisje. De gemeente zocht daarom hulp bij particulieren. In Piershil waren maar twee auto’s met een trekhaak aanwezig: die van de molenbouwer Bosman en van de vrachtrijder J. Verhoeven (beiden gevestigd op de Sluisjesdijk). Deze zogenaamde MSA (motorspuitaanhanger) met een een lage druk capaciteit van 1000 lpm heeft tot 1954 dienst gedaan.

Knipsels ‘MSA van Bikkers’ 1931

In deze knipsels van 4 september 1931 en 24 september 1931 is te lezen dat de motorbrandspuit is aangekocht en dat de spuit snel moest worden ingezet!

piershil-brandweer-4sept1931 piershil-brandweer-25sept1931

In 1954 kreeg Piershil de beschikking over de eerste brandweerauto, een Volkswagen Transporter T1. Daarin stond een losse pomp, die uitgenomen kon worden. Ook stonden er banken langs de zijwand, voor het personeel. Op het dak stond een krachtige schijnwerper. In 1976 kreeg de brandweer beschikking over een nieuwe brandweerauto van het type DAF. Deze heeft tot de herindeling in 1984 dienst gedaan, in 1985 is het exemplaar uiteindelijk verkocht. Op 1 januari 1984 was de herindeling rond van de gemeenten Zuid-Beijerland, Nieuw-Beijerland, Goudswaard en Piershil, per deze datum is het korps Piershil, dat was opgericht op 1 september 1946, opgeheven. De kazernes van de Brandweer Korendijk zijn vanaf dat moment gevestigd is alle dorpen, behalve Piershil.

Updated: april 16, 2024 — 1:32 pm
  1. Is er ook een boek over de geschiedenis van de brandweer Piershil? In ons museum willen volgend voorjaar een dagje wijden aan brandweerboeken van brandweren uit Zuid Holland.

  2. Kees, helaas niet! Ik heb wel een reglementenboekje (heel dun) uit 1946, het staat ook op deze website (gebruik de zoekfunctie). Ik weet niet over welk museum je het hebt maar is dat iets voor jullie collectie?

    1. Beste Henk,
      excuses voor de erg late reactie. Ik ben sinds januari niet meer coördinator van Brandweermuseum Wassenaar. Maar nog wel bezig met een kleine tentoonstelling over brandweerboeken in de Paauw in Wassenaar (van 20/8 tot 11/9/2016). Het boekje is daarvoor heel bruikbaar. Ik wil het voor de tentoonstelling wel graag lenen.

  3. in de VW stond een losse pomp.het was de enige pomp in de omgeving die uitgenomen kon worden en werd dan ook gebruikt als er brand was op tiengemeten want die kon op het toen kleine passagiers bootje gedragen worden.voor die tijd was er een brandspuit welke bij brand achter een traktor van tines bergeijk gehangen werd en moest op de bestemming eerst de aanzuigslang volgegooid worden wat veel problemen gaf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.