1971 – Sloop van de oude school

In februari 1970 werd een begin gemaakt met de bouw van een scholencomplex in de Koningin Wilhelminastraat. Het oude gebouw werd in 1971 afgebroken. Het kostte de slopers veel moeite om het stevige gebouw (in 1918 bijna geheel vernieuwd) klein te krijgen. Het hout vond gretig aftrek, veel materiaal kon worden gebruikt voor garages, schuurtjes, kippenhokken enz. De stenen waren van zo’n goede kwaliteit dat ze per stuk verkocht werden. Ze werden gebruikt om oude gebouwen te herstellen. Dagelijks zat een werkman stenen te bikken, die per 1000 verkocht werden. Op de plaats van de school kwam de Christinastraat. De vijf woningen daar staan voor het grootste deel op de plaats van de achtertuin van familie ’t Hart en voor een stukje op de plaats van het oude schoolplein.

In de krant van 4 juni 1971 werden er enkele foto’s gepubliceerd van de sloop en verschenen er enkele foto’s, met onderstaand bijschrift:

De afbraak van de oude school voor christelijk en openbaar basisonderwijs aan de Beneden Molendijk in Piershil vordert gestaag. Het dak is nagenoeg verwijderd. Op de plaats van de oude school zullen, wanneer de afbraak voltooid is, woningen gebouwd worden, om te beginnen vijf woningwetwoningen. Wanneer de afbraak klaar is kan met op de gemeentesecretarie nog niet zeggen. Het slopen wordt gedeeltelijk gedaan door een particulier, die dit karwei in zijn vrije tijd opknapt. Zoals bekend is eind vorig jaar de nieuwe lagere school aan de Kon. Wilhelminastraat geopend, waarin gezamenlijk zowel de christelijke als de openbare lagere school zijn gevestigd.

Knipsel ‘De school wordt gesloopt’ – december 1970

piershil-knipsel-sloopoudeschool-dec1970

Knipsel ‘De afbraak vordert…’ – 4 juni 1971

piershil-school-sloop-4juni1971

Foto’s ‘De school wordt gesloopt’ – juni 1971

piershil-sloop-oudeschool-juni1971-01 piershil-sloop-oudeschool-juni1971-02

Updated: april 23, 2024 — 1:43 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.