In 1961 gingen de vergaderingen omtrent het nieuwe dorpshuis van start. Na de oprichtingsavond op 9 november 1960 en de verkiezing van een stichtingsbestuur is het nu zaak om plannen te gaan maken.
Document ‘Notulen 21 januari 1961’
Notulen van het verhandelde in de vergadering van de Stichting Dorpshuis Piershil io, gehouden op zaterdag 21 januari 1961 des avonds 6.30 uur in zaal Koster te Klaaswaal.
Aanwezig H.T Borgman, J.P. Hoepel, A.M. Kooy, B.H. Meinster, P. van Prooijen, J. Rötgers en J.H. van der Waal. Voorzitter P. van Prooijen.
Na opening komt als eerste punt in bespreking bezichtiging van de dorpshuizen te Warmond, Lange Ruige Weide en Simonshaven. Besloten wordt aan de ontwerper van het dorpshuis te berichten dat wel prijs wordt gesteld op een ruim voor podium, rails in het toneel plafond en een verbreding van de ontworpen gang van 2.30m tot 2.75-2.90 m.
Verder is de vergadering van mening dat een dure harmonica afscheiding in zaal en kleedkamer beter achterwege kan blijven, de vrijkomende gelden kunnen dan eventueel worden aangewend voor centrale verwarming.
Vervolgens stelt de v.z. aan de orde een stemming van secretaris en penningmeester. De heer Borgman zegt liever niet voor een verkiezing in aanmerking te willen komen.
Bij de gehouden stemming blijkt dat op J.H. van der Waal 6 stemmen als secretaris en op J.P. Hoepel 4 stemmen als penningmeester zijn uitgebracht. De heer Hoepel neemt zijn benoeming niet aan. Voor penningmeester wordt opnieuw een vrije stemming gehouden waarbij de heer J. Rötgers 4 stemmen op zich verenigde, en deze benoeming aanneemt.
Hierna komt in bespreking de toevoeging van vrouwelijke leden aan het stichtingsbestuur. Besloten wordt aan de Herv. vrouwenvereniging “Wees Getrouw” te verzoeken een 4 tal vrouwen af te vaardigen naar een te houden bespreking, en dat buiten de vrouwenvereniging om een achttal dames zal worden gevraagd naar de zelfde vergadering te komen. Op deze vergadering zal dan 2 dames worden gekozen welke aan het stichtingsbestuur worden toegevoegd. De namen van deze acht dames zal worden vastgesteld in een op vrijdag 28 januari te houden stichtingsvergadering. Daar geen der aanwezigen meer het woord verlangd, dankt de v.z. de heer Rötgers voor zijn bereidheid vandaag als chauffeur te hebben willen optreden, en sluit hierna de vergadering.
Document ‘Uitnodiging vergadering’
Piershil, 31 januari 1961. Aan geadresseerden.
Zoals U uit de pers bekend zal zijn, heeft de Raad van onze gemeente zich in principe bereid verklaard medewerking te verlenen tot het doen op richten van een dorpshuis annex gymnastieklokaal in onze gemeente. In een met alle verenigingen en groeperingen gehouden vergadering is inmiddels een stichtingsbestuur gevormd. Dit bestaat echter enkel uit heren. Om hierin verandering in aan te brengen – wat reeds op die oprichtingsavond is medegedeeld – nodigt het stichtingsbestuur U met nog 14 andere dames uit, tot bijwoning van een vergadering op donderdag 9 februari a.s. des avonds 7.30 uur in het gemeentehuis.
In deze vergadering zullen twee dames worden gekozen, die aan het stichtingsbestuur de gewenste uitbreiding geven. Tevens zal op die avond het ontwerp voor een dorpshuis aan u worden voorgelegd.
Vertrouwende op Uw aanwezigheid, verblijft inmiddels
namens het stichtingsbestuur i.o.
J.H. van der Waal Secretaris
Document ‘Notulen 9 februari 1961’
Vergadering 9 februari 1961 met een aantal dames voor verkiezing van 2 vrouwelijke bestuursleden voor de stichting dorpshuis Piershil.
Geachte aanwezigen hartelijk welkom op deze bijeenkomst, in een op 9 november j.l. gehouden vergadering is besloten tot oprichting van een stichting welke zich zal belaten met het oprichten en instandhouden van een dorpshuis annex gymnastieklokaal, waarop ik nog wel nader terug komt.
Na de ramp van 1953 is door het rampenfonds via de stichting Zuid-West Nederland aan diverse gemeenten in het rampgebied bedragen beschikbaar gesteld voor het sociaal-cultureel opbouwwerk in het rampgebied. Zo werd aan de gemeente Piershil voor een te stichten verenigingsgebouw f. 30.000 en voor de inrichting van een speeltuin f. 4000,- beschikbaar gesteld.
In een op 18 mei 1955 gehouden bespreking met diverse vertegenwoordigers van de in Piershil werkzaam zijnde verenigingen is reeds de wenselijkheid van een dergelijk dorpshuis te bezitten naar voren gekomen. Om diverse reden is de uitvoering van de plannen aanzienlijk vertraagd. Ook is verschillende malen met de bestaande zaalhouder overleg gepleegd of hij zijn zaal door verbouwing aan de thans te stellen eisen zou kunnen laten voldoen. Doch dit zou aanzienlijke bedragen vergen, wat voor hem nooit rendabel zou kunnen zijn.
Ondanks de bijdrage van het rampenfonds zou de exploitatie van een te stichten verenigingsgebouw toch een aanzienlijk te kort op de begroting vertonen. Om dit tekort tot een aanvaardbaar bedrag terug te brengen is door het gemeentebestuur naar een oplossing gezocht in de vorm van het gebouw ook dienstbaar te doen zijn als gymnastieklokaal voor de beide lagere scholen. Het ontbreken van gymnastiekonderwijs op de lagere scholen
werd als een groot gemis gevoeld. Het bouwen van een afzonderlijk lokaal voor lichamelijke opvoeding zou afgezien van de grote kosten, in verband met een bouwstop op dergelijke lokalen de eerste jaren toch niet verwezenlilkt kunnen worden.
De rijksconsulent voor lichamelijke opvoeding en de beide hoofden der lagere scholen stonden zeer sympathiek tegen over dit idee. Aan de technische dienst voor de Hoeksche Waard werd gevraagd een schetsplan te doen ontwerpen wat voor beide doelen gebruikt zou kunnen worden. Uit een U straks te tonen ontwerp geloven wij dat de dienst hierin ten volle is geslaagd.
Ook de raad van onze gemeente heeft zich een stemmig uitgesproken voor verwezenlijking van genoemd doel n.l. bouw van dorpshuis annex gymnastieklokaal, waarna de in het begin genoemde vergadering is gehouden. Dit had als gevolg dat in het stichtingsbestuur zitting kregen de heren H.T. Borgman, J.P. Hoepel, A.M. Kooy, B.H. Meinster, P. van Prooijen, J.H. van der Waal en J. Rötgers. Aan het eind van deze vergadering werd door de voorzitter van deze vergadering burgemeester Vries de wenselijkheid naar voren gebracht dat ook een aantal dames in het stichtingsbestuur zitting zouden nemen. Besloten werd dat hierop zo spoedig mogelijk zou worden ingegaan. De moeilijkheid was echter hoe krijgen wij een uitbreiding van het bestuur met dames. Besloten is om aan de Herv. vrouwenvereniging te vragen een viertal dames naar een te houden vergadering af te vaardigen en door de bestuursleden nog 11 dames zouden worden aangewezen die op dezelfde vergadering twee dames zouden kiezen welke aan het stichtingsbestuur zullen worden toegevoegd. Bij bouw en inrichting van een dorpshuis komen zoveel aspecten naar voren die gemakkelijker door vrouwen kunnen worden opgelost dan door mammen en ook nadien ik denk bijvoorbeeld aan het probleem van schoonhouden van het gebouw, daar hebben vrouwen een heel wat andere kijk op dan mannen hoe dit moet gebeuren. De bedoeling van deze vergadering is om naast wat ik reeds heb genoemd het kiezen van twee dames voor aanvulling van het bestuur, u allen te doen overtuigen van de noodzakelijkheid van een dorpshuis wat tevens als gymnastieklokaal dienstbaar gemaakt zal worden, voor Piershil. Het bestuur wil dan tevens een beroep op u doen bij voorkomende gelegenheden actief mede te willen werken bij verwezenlijking van de plannen. Ik denk hierbij aan de vervaardiging van gordijnen en andere inrichtingsbenodigdheden welke door eigen vervaardiging belangrijk kosten besparend werken.
Bij de uitnodiging voor deze avond hebben wij ons beperkt tot een vijftiental dames, gaarne hadden wij alle dames van Piershil uitgenodigd om ons behulpzaam te zijn bij het verwezenlijken van de plannen tot bouw van een dorpshuis , maar u zult begrijpen dat dit onmogelijk is in deze beperkte ruimte. Ik hoop dat mochten wij dames hebben vergeten uit te nodigen en die toch graag hun schouders willen zetten onder dit werk, wij hun gaarne een volgende maal uitnodigen.
Met deze korte inleiding wil ik gaarne de bouw van een dorpshuis en wat daarmede samenvalt bij u in bespreking geven, ik hoop tevens dat deze samenspreking zal leiden tot goede resultaten, die de samenleving op Piershil en de leefbaarheid van Piershil ten goede zal komen.