Het dorp Piershil werd in 1965 verrijkt met een dorpshuis in de Koningin Julianastraat. De oudste inwoner van Piershil, mevrouw T. Veerman-Noordermeer (93), had in 1964 al de eerste steen gelegd (zie: 1964 – De eerste steen van het dorpshuis), op 4 februari 1965 mocht zij ook de officiële ingebruikname meemaken. Dankbare en ook wel trotse familieleden boden het dorpshuis een gedenksteen aan met de vermelding, dat de eerste steen is gelegd door Mevrouw T. Veerman-Noordermeer.
Document ‘Oplevering en opening van het dorpshuis’ – 29 december 1964
In overleg met de aannemer Bastemeyer en Van der Merwe werd de opleveringsdatum vastgesteld. De voorgenomen opening op 4 februari 1965 kan doorgaan vinden.
De naam van het dorpshuis werd tijdens de officiële opening op originele wijze bekendgemaakt. Leerlingen van beide lagere scholen zongen een lied over het dorpshuis (op de wijs van Piet Hein). Voor hun borst hielden zij een bord, nog omgedraaid echter. De leerlingen marcheerden door elkaar heen en na afloop van het lied, toen iedereen op de juiste positie stond, werden de borden omgedraaid. Onder luid applaus las het publiek: “Dorpshuis Renesse”.
Met deze naam werd de stichter van Piershil geëerd: Frederik van Renesse, heer van Oostmalen, die in 1515 de eerste stoot gaf tot inpoldering van Piershil. De naam “Renesse” werd bedacht door Dhr. H.A. van der Linden, uit de Oosthoek (zie 1964 – Een naam voor het dorpshuis). De bouw van het dorpshuis was onder meer mogelijk gemaakt door een bijdrage van 30.000 gulden van de Stichting Herstel Zuidwest Nederland. De bouw was uiteindelijk te verwezenlijken doordat het ook kon fungeren als gymnastieklokaal.
Knipsels ‘opening Dorpshuis Renesse’ – februari 1965
Piershil weet nu hoe zijn dorpshuis heet. De naam, die door het stichtingsbestuur lange tijd in het ongewisse is ge laten, werd gistermiddag tijdens de officiële opening op bijzonder originele wijze bekend gemaakt. Op het gloednieuwe toneel van het even gloednieuwe dorpshuis hield een groep leerlingen van de beide lagere scholen de zaal lange tijd in spanning. Voor hun borst hielden allen een bord, nog omgedraaid echter. Het zingen van een lied over bet dorpshuis – op de wijs van Piet Hein – en het door el kaar heen marcheren tot een bont kroelende mierenhoop, waren nodig om de naam te produceren. Na de opvoering van het ballet werden de borden omgedraaid en onder luid applaus las het publiek: Dorpshuis Renesse. De bouw van het dorpshuis is onder meer mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Stichting Herstel Zuidwest Nederland van f. 30.000. Nog zou echter het dorpshuis niet te verwezenlijken zijn geweest wanneer niet aan het gebouw nog een functie zou zijn gekoppeld. Het fungeert n.l. tevens als gymnastieklokaal. Het ontwerp is van de technische dienst Hoeksche Waard-West, die voor het grootste gedeelte zijn ideeën ontleende aan het architectonisch brein van de heer Bos. Het beheer van het gebouw is in handen van de Stichting Dorpshuis Piershil. Voor de inrichtingskosten is een grote bazar gehouden, die f 4.500,- netto heeft opgebracht. Met de komst van burgemeester P. G. Vries is een versnelde ontwikkeling bereikt in de verwezenlijking van het gebouw, dat reeds in 1954 op papier stond. Hij heeft tal van nieuwe activiteiten ontplooid. Een en ander bleek uit de openingsrede, die de voorzitter van het. stichtingsbestuur, de heer P. van Prooyen hield voor tal van aanwezigen, waaronder burgemeester P.G. Vries en zijn echtgenote, het gemeentebestuur, raadsleden, ook van de omringende gemeenten Goudswaard en Nieuw-Beijerland en vertegenwoordigers van verschillende verenigingen. Hij bracht dank aan allen, die de bouw van het dorpshuis hebben mogelijk gemaakt.
ONTSTAAN
Burgemeester Vries zei, dat met de naam van het dorpshuls Renesse, de stichter van Piershil wordt geëerd: Frederik van Renesse, heer van Oostmalen, die in 1515 de eerste stoot gaf tot inpoldering van Piershil. De naam is naar voren gebracht door de heer H.A. van der Linden, uit de Oosthoek. Voorheen, zo zei de burgemeester, bestond Piershil alleen maar uit gorzen en slikken, ook wel hillen genaamd. Op een van die hillen woonde een vogelvanger, die Pieter heette, Pietershll, zoals deze heuvel al spoedig ge naamd werd en later werd het Piershil. De burgemeester ging nog verder in op tal van interessante aspecten van het verleden van Piershil. Hieruit bleek onder meer, dat de Swaneblaken, thans de haven van Piershil, de natuurlijke scheiding vormde tussen Goudswaard en Piershil. Het logement in Goudswaard, de Zwaan, moet hieraan hebben herinnert. Ook werd Piershil in later tijd wel het kleine haagje van de Hoeksche Waard genoemd, om de lusthoven, die de ambachtsheren zich hier bouwden. Door een grote brand zijn deze echter alle verwoest.. Het enige wat Piershil dan ook nog met het verleden verbindt is de kerk en de molen.
STOOT
De burgemeester besloot met de woorden: ,,Evengoed als Frederik van Renesse de eerste stoot heeft gegeven tot het ontstaan van Piershil, hoop Ik dal het dorpshuis de eerste stoot zal geven tot een rijker verenigingsleven en de beoefening van de sport in breder verband”. Hij overhandigde de stichting de Nederlandse driekleur, die intussen al hoog en droog aan de mast wapperde. Hierna gaven nog vele sprekers, meest vertegenwoordigers van de verschillende verenigingen, uiting aan hun dankbaarheid over de totstandkoming van het dorpshuis. Mevrouw Van der Jagt-Konijnendijk van het bejaardencomitê zei het zo: ,,Al die prachtige ramen op het zuiden met dat fantastische zonlicht, wat moet dat heerlijk voor de bejaarden zijn, om daar te zitten.
Gistermiddag werd op een bijzonder originele wijze de naam bekend gemaakt van het dorpshuis In Piershil. Nadat leerlingen van belde lagere scholen een ballet hadden opgevoerd, kwamen zij tenslotte in deze formatie tot stilstand. De borden werden omgedraaid en onder luid applaus las het publiek: Dorpshuis Renesse.
Persfoto ‘Bekendmaking naam’ – Fotograaf Wout Bos 4 februari 1965
(R) Marjan Bruijnzeel, (E) Onbekend, (N) Klara de Ruiter, (E) Onbekend, (S) Jolanda Lagerwerf, (S) Truus Kersten, (E) Wil van den Heuvel. Rechts achter Wil, ook met een S: Rita Roest.
Kwitantie ‘Letters voor opening’ – februari 1965
Koos Groenenberg maakte de letters voor de onthulling van de naam.
Persfoto ‘De oudste inwoonster’ – Fotograaf Wout Bos 4 februari 1965
Bij de foto:
De oudste inwoonster van Piershil, mevrouw T. Veerman-Noordermeer (93), beleefde gisteren een hoogtijdag. Nadat zij op 4 april 1964 de eerste steen voor het dorpshuis had gelegd mocht zij nu de officiële ingebruikneming meemaken. Dankbare en ook wel trotse familieleden boden het dorpshuis een gedenksteen aan, met de vermelding, dat de eerste steen is gelegd door mevrouw T. Veerman-Noordermeer. Op de foto een gelukkig glimlachende mevrouw Veerman, naast de steen.
Documenten ‘Programma en liederen’
Knipsel ‘Dorpshuis 4 febr. open’ – 18 januari 1965