1969 – Da Capo speelt Barbara

„Wie is nou eigenlijk die Barbara?” Dat is de intrigerende vraag, die wordt gesteld aan het slot van het blijspel in drie bedrijven „Bloemen voor Barbara” van Dick van Maasland, dat de Piershilse toneelgroep ,,Da Capo” voor dit voor een groot deel alweer voorbije winterseizoen op het programma heeft staan.

Voor het zover is, heeft het publiek al ruim twee uur kunnen genieten en raden naar die Barbara. Raden naar Barbara, tijdens het zonder meer voortreffelijke toneelspel van „Da Capo”, een van de weinige, zo niet de enige „pure”, niet aan een of andere sport- of ontspanningsvereniging verbonden toneelgroep in de Hoeksche Waard.

Raden naar Barbara, dat doet niet alleen het publiek, maar dat wordt ook op het toneel gedaan. Raden nar Barbara, die bloemen heeft ontvangen van een eerzaam en gelukkig getrouwd huisvader:  Ivo Smit, de naar het directeursbaantje van een grote N.V. dingende zakenman. Vrijdagavond werd deze figuur, op de Hoekschewaardse première in het Dorpshuis van Zuid-Beijerland, door W. Achterberg in een keurig jasje gestoken.

Moeilijkheden

Toekomstig directeur Smit krijgt evenwel in de loop van het stuk heel wat moeilijkheden te overwinnen, voor het licht op een directeurschap voor hem gaat dagen. De bij de pinken zijnde, kattige en enorm plat pratende dienstbode Bertha, voortreffelijk op het toneel gebracht door mevrouw J. Pouwe, een aanrijding van de vrouw des huizes (mevrouw Y. Geerlofs), de liefdevol in huis opgenomen slachtoffers van de roekeloosheid van Gella, de vrouw van Ivo, die zich andere functies aanmeten, , dan ze in werkelijkheid bezitten, en een kostbare zending diamanten in de brandkast, dat zijn allemaal elementen die een humoristisch stuk vol verwikkelingen garanderen. wanneer daar dan nog bij komt dat de grootste aandeelhouder van de N.V., de door mevrouw M. van der Jagt goed uitgebeelde rijke weduwe Helena Delsing, juist voor de directeursbenoeming ten huize Smit arriveert, dat het bij de botsing van zijn fiets geslingerde slachtoffer zijn geheugen is verloren en nog in de eerste wereldoorlog ten strijde trekt en denkt voortdurend te worden aangevallen (een voortreffelijke kolonelsrol gespeeld door J. Kok), en dat de weduwe Delsing probeert de juwelen, waarop andere illustere figuren uit zijn, op een nogal ongebruikelijke plaats veilig te stellen, dan is het spul bijna compleet om voor een waar spektakel te zorgen.

Liefde

Helemaal compleet is het stuk echter, door de liefde die ook op het spel staat. Maddy, de door mevrouw M. Hooymans gespeelde dochter van het echtpaar Smit, wil zich – uiteraard tegen de zin van de vader die het te druk heeft met zijn directeursbenoeming – gaan verloven met de door C.H. de Pijper geinig gespeelde Fritz Bladhuis, die door Ivo Smit prompt tot Frits Bladluis wordt gebombardeerd. Dat de gestolen juwelen tenslotte toch worden teruggevonden, dat de door J. Bokhout gespeelde taxichauffeur/politieman/inbreker en de door mevrouw T. van Brakel op het toneel gebrachte passagiers/helpster toch hun gerechte straf niet ontgaan, dat alles tenslotte toch weer goed komt, dat lijkt buiten kijf. Dat de afloop sensationeel is en anders dan men verwacht, dat is zeker. Immers, dan nog blijft de vraag: ,,Wie is nou eigenlijk die Barbara?”         

De Piershilse toneelgroep ,,Da Capo”, die dit stuk vrijdagavond voor het eerst opvoerde (eerder deze winter stonden ze al in Heenvliet op de planken) op de uitvoering van de Chr. muziekvereniging ,,Crescendo” zal het stuk de komende weken meerdere malen in de Hoeksche Waard op de planken brengen.

Vrijdagavond is het de beurt aan Piershillers zelf om van het stuk te genieten, wanneer ,,Da Capo” het toneelgedeelte van de feestavond van de voetbalvereniging in het dorpshuis verzorgt. Later komt het stuk tenminste nog in Maasdam, nogmaals in Zuid-Beijerland en zal het nog een keer voor de bejaarden van de vier westelijke gemeenten en die van Oud-Beijerland worden opgevoerd. 1969-dacapo-raden-naar-barbara

Bij de foto: scène uit ,,Bloemen voor Barbara”, op de voorgrond Kolonel Frederik van Tuylenbroek (J. Kok), daarachter de weduwe Helena Delsing (Mevr. M. van der Jagt) en staand de passagiere van verongelukte taxi-handlangster van de taxichauffeur en inbreker Dries Visser (Mevrouw T. van Brakel).

1969-dacapo-raden-naar-barbara-02

Foto ‘Na afloop van de uitvoering’ – 1969

Staand vlnr: Jan Jonker, Wim Achterberg, Marga Hooimans, Cees de Pijper, Koos Groenenberg, Jan Kok en Jaap Bokhout. Zittend vlnr: Yvonne Geerlofs, Truus van Brakel, Ko Pouwe en Ma van der Jagt.

Updated: september 18, 2024 — 9:34 am

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.