In november 2014 verscheen onderstaand artikel in het Algemeen Dagblad, het einde van het dorpshuis in Piershil is nabij.
Artikel ‘Sloop dorpshuis nabij’ – ADRD 4 november 2014
Twee jaar geleden werd in Piershil het 50-jarig bestaan van het dorpshuis Renesse gevierd. Dat was meteen het laatste hoogtepunt. Definitieve sluiting en zelfs sloop lijken onafwendbaar.
Inwoners van Piershil vragen zich af waarom zo’n mooi gebouw niet meer wordt gebruikt. In het orgaan van de dorpsvereniging worden mensen daarom opgeroepen manieren te bedenken om het dorpshuis te behouden. Maar is dat eigenlijk wel haalbaar en noodzakelijk? Frans de Buck, voorzitter van de beherende stichting, denkt van niet. ,,Na het beëindigen van de subsidie door de gemeente is het snel gegaan. Wij hebben onze vaste huurders in een vroege fase over deze nieuwe situatie geïnformeerd. Naar hen dragen wij ook verantwoordelijkheid”. Hierdoor zochten de meeste huurders hun heil elders en kwam het dorpshuis in financiële nood. ,,Jaarlijks zijn we rond de 8000 euro kwijt aan vaste lasten. Zonder inkomsten is het dan snel einde verhaal” Het bestuur van de stichting onderkent ook dat de behoefte niet meer hetzelfde is als 50 jaar geleden. Er zijn andere gebouwen in Piershil die bestaande functies van het dorpshuis zo kunnen overnemen, zoals het woonzorgcentrum Heemzicht, de aula en de sportzaal in Piershil. Bij De Buck bestaat wel chagrijn over de verbouwing van 3 jaar geleden, voor een bedrag van 33.000 euro. ,,We zijn te lang in het ongewisse gelaten door de gemeente. Met dat geld hadden we nu wel iets leukers kunnen doen.”
Invioed
Bijna liep de zilvervloot nog binnen. Er waren twee gegadigden om het gebouw en de daarbij behorende parkeerplaatsen over te nemen. ,,In dat geval hadden we zelf meer invloed kunnen uitoefenen op de bestemming van het geld. De bouwkundige staat was voor investeerders echter reden om af te haken.” Omdat dit jaar niet eens meer de onroerendezaakbelasting kan worden betaald, treedt een deel uit het 50 jaar oude reglement in werking: alles wordt overgedragen aan de laatste subsidieverstrekker. Wethouder Paul Boogaard van de gemeente Korendijk onderschrijft de zienswijze van het stichtingsbestuur. ,We moeten denken vanuit functies, niet vanuit gebouwen.” Vanwege de staat van het dorpshuis lijkt sloop een kwestie van tijd, de gemeente zal het grondgebied met een oppervlakte van circa 800 vierkante meter verkopen. Boogaard: ,,Zoals in de statuten is aangeven, moet een deel van de opbrengst weer voor algemeen Piershils belang worden aangewend. Het idee van het stichtingsbestuur om via een doorbraak in de aula de sporthal te benutten, bijvoorbeeld bij begrafenissen of toneelavonden, is wat dat betreft de meeste reële optie”
Bij de foto: Het dorpshuis van Piershil is al niet meer in gebruik. Sloop lijkt nu een kwestie van tijd.
Foto’s ‘Sloop dorpshuis nabij’ – oktober 2014