1934 – De boomgaard van Willem Verhorst

In de eerste helft van de twintigste eeuw had ook Willem Verhorst een boomgaard nabij de boerderij van Rozendaal. Op onderstaande luchtfoto is rechts het stenen huisje te zien dat oostelijk van de toenmalige boomgaard was gelegen. Dit huisje is daar neergezet door Willem Verhorst en in de jaren negentig door Piet Rozendaal (met materieel van zijn werkgever L.A.W. Tol) gesloopt. De fundering is nog steeds aanwezig.

Luchtfoto ‘Het stenen huisje’ – 1983

piershil-luchtfoto-1983

Foto’s ‘Zwartebessenplukkers’ – 1934

Deze foto’s werden gemaakt in 1934 bij Willem Verhorst, die o.a. een boomgaard had in ‘De Bouwerij’.Dit was een perceel land met vruchtbomen en dergelijke, ten noord-oosten van de boerderij van de familie Rozendaal. Hier ziet u een ploegje zwarte bessen plukkers, in de zomer.

De namen bij de bovenste foto zijn: bovenste rij v.l.n.r. Mevr. Verhorst, Mevr. van der Heiden, Mevr. van der Waal, Kees Verhorst, Mevr. in ’t Veld en Willem Verhorst (eigenaar). In het midden v.l.n.r. Mevr. De Reus, Mevr. de Vos, Saan Verhorst. Op de onderste rij v.l.n.r. Mevr. van ’t Hof, Nel Kok, Janus van der Heiden, Dirk Noordermeer en Wout van der Heiden.

piershil-plukkers-1934-01 piershil-plukkers-1934-02

Foto ‘Ellebessen plukken’ – 1934

Staand vlnr Willem Verhorst, Dirk Kruithof, Ma van der Jagt, Ingetje Bosman en Saantje van Hal. Op de grond zittend vlnr: Aart Bosman, Janny Meister en Wil Bosman.

piershil-boomgaardverhorst-1934

Foto ‘Op zondag in de Boomgaard’ – 1934

Op zondag 22 april 1934 poseren in de boomgaard Arie Blok, Willem Verhorst en Jan Meerts.

piershil-boomgaardverhorst-22apr1934

Foto ‘Bij de bijen’ – 1947

Kees en Jan Verhorst poseren bij hun bijen, die ze in de Boomgaard hielden. Wat hier opvalt is de magere begroeiing van de boomgaard, uiteraard veroorzaakt door de inundatie van Piershil. Op de achtergrond de Oudendijk van Piershil.

piershil-boomgaardverhorst-1947

Foto ‘Pico en het stenen huisje’ – 1946

Tinus Rozendaal poseert met stier Pico (gekocht van de Gebr. de Jong aan de Blaakschendijk). Links is het stenen huisje te zien. Stier Pico stond aanvankelijk in de Breejenhoek, maar snel rees het vermoeden dat er in de nachtelijke uren illegaal gebruik werd gemaakt van zijn ‘diensten’. De familie Rozendaal besloot Pico toen maar de buurt van hun huis te houden, zodat kon worden afgerekend voor de inseminatie.

piershil-boomgaard-tinusrozendaal-1946

Updated: februari 11, 2015 — 7:06 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.