Aan de zuidelijke kant van de Voorstraat en de kerk was vroeger het Hof van Piershil met een riante tuin aanwezig. Na de sloop van het huis werd een groot gedeelte van de grond gebruikt als boomgaard. Dat duurde tot in 1973, toen ontstond een ‘ander aanzien van Piershil’.
Artikel ‘Ander aanzien Piershil’ – 1973
PIERSHIL – Aan de oostelijke grens van het op een na kleinste dorp van de Hoeksche Waard, Piershil, werd zaterdag een aanvang gemaakt met het rooien van een ongeveer een bunder grote boomgaard. Een weinig opmerkelijke mededeling in een tijd waarin inmiddels iedereen weet dat het fruit voor de teler vaak (te) weinig oplevert. Het rooien van een boomgaard is daarom geen nieuws. Piershil krijgt door het rooien van juist deze boomgaard wel een totaal ander aanzien. Het dorp, voorheen achter het geboomte verborgen, zal straks in het volle licht komen. De achtererven van de panden aan de Voorstraat leveren een aanmerkelijk minder fraai aanzicht. Het enige voordeel lijkt dat de fraaie kerk wat beter in het zicht komt.
Kleine subsidie voldoende
Eigenaar van de voormalige boomgaard, M. Rozendaal, vindt het opruimen van de fruitbomen even droevig als de zondagse wandelaars die vreemd opkeken. Eén bijzonder fraaie kerseboom en een treurwilg zal hij laten staan; de windsingel van populieren zal verdwijnen. Met een bescheiden subsidie, zo stelt hij, zou hij de bogerd zeker in zijn oude staat hebben gelaten. Wél of geen subsidie, deze boomgaard is niet meer te redden. Voor gemeentebesturen en instanties die zich bekommeren over het dorpsschoon in de streek mag de Piershilse zaak hopelijk tot lering strekken.
Foto ‘Een ander aanzien’ – 1983
Zo dramatisch als hierboven beschreven werd het in de jaren daarna zeker; een vervuilde zijde van Piershil. Toch kwam het allemaal weer goed door de aanleg van d heemtuin. Op deze foto van omstreeks 1983 zit de heemtuin nog in de groeifase. Later werd het allemaal nog mooier dan dit, tot het aanzien weer wijzigde door huizenbouw.