Er waren ook veel voorstanders in Piershil voor de aanleg van een heemtuin. Onder hen dominee J. van de Graaf, in zijn flyer van 4 maart 1977 bracht hij motieven van historische aard naar voren.
Flyer ‘Motieven van historische aard’ – 4 maart 1977
Heempark te Piershil
Motieven van historische aard.
1. MONUMENT v.d. AMBACHTSHEERLIJKHEID
Een ambachtsheerlijkheid is een bij uitstek publieke aangelegenheid. Een park op de historische bodem van “het Hof” bewaart de herinnering hieraan op geëigende wijze. Het vormt een onmisbare component bij de monumenten, die zich bevinden in een aangrenzend kerkgebouw, dat in feite niet meer “publiek” is.
2. HERSTEL v.d, OUDE DORPSKERN
Daartoe dient niet alleen, dat de dorpskerk gerenoveerd werd (eigenlijk weer “oud” gemaakt), als teken van de “geestelijke regering”, maar ook een renovatie van het perceel annex de kerk als presentatie van de “wereldlijke regering”: de plek, waar de ambachtsheer zetelde. In democratische termen heet dit: publiek toegankelijk, maar wèl “deftig”.
3. “HET HAAGJE”.
Zo werd vroeger Piershil wel genoemd. Er is beweerd, dat deze benaming te danken was aan een bomenrijkdom, maar het schijnt meer aannemelijk hierbij te denken aan de Haagse chic, die veelvuldig het Hof bezocht (als een soort Buiten). Afgezien van de betekenis van “Haagje” mag het duidelijk heten, dat terugkeer tot de vegetatie-rijkdom van weleer tegelijk een historisch’ gegeven (opdracht v. historische aard) dient te zijn; en waar kan dit beter dan ter plaatse?
4. HET OUDE WAPEN VAN PIERSHIL
Het vroegere wapen bestond uit een gouden boom op een zwart schild. Dit is niet voor tweeërlei uitleg vatbaar en dienen wij – na een periode van “ontgroening” – (inundatie, stormramp, mechanisatie, efficiency) – eer aan te doen.
5, STENEN MONUMENT.
In het plan is een stukje “braak” of “open” gelaten, Daar bevinden zich de fundamenten van het oude Herenhuls, dat afgebroken werd in 1831. Hier mag “de toekomst” historisch verantwoord of misschien creatief (niet re-creatief) mee bezig zijn.
6. NAAMGEVING.
Zou het niet zinvol zijn, om het heempark ook in de naamgeving te verbinden met de historie? Als een nieuw dorpshuis een dergelijke naam ontvangt, dan komt dit park zeker in aanmerking.
4 maart 1977. J. v.d. Graaf.