Op zaterdag 13 juni 1981 vond de officiële opening plaats van de heemtuin, op 12 juni werd daar aandacht aan besteed in de krant met twee grote artikelen: zie 1981 – Lokaal heempark in Piershil en 1981 – De vader van de heemtuin
Een jaar eerder, op vrijdag 2 mei 1980 had al de officieuze opening plaatsgevonden.
Artikel ‘Burgemeester Kolbach opende Heempark’ – mei 1980
Zie ook: 1980 – Een bank in de heemtuin
PIERSHIL – Vrijdag 2 mei is het heempark van Piershil officieus in gebruik genomen. Dat gebeurt door het in gebruik stellen van een monumentale bank, door de Oranjevereniging aangeboden aan de Piershilse bevolking. De officiële opening van het heempark zal waarschijnlijk pas volgend jaar zomer plaats vinden.
De bank in het heempark, fraai uitgevoerd in oude ijsselsteen en houten latten, is een herinnering aan de viering van het 450-jarig bestaan van Piershil, Dit feest werd 5 jaar geleden gevierd, De zelfde Schout en schepenen die destijds gehuld in historische kledij voor één week het bestuur van de gemeente hadden overgenomen, waren ook nu weer van de partij. Dat het 5 jaar moest duren voordat dit monument kon worden onthuld, verklaarde Schout Ad Verhorst in zijn toespraak als volgt: lang werd gezocht naar een zodanige vorm van een monument dat het ook het meest bruikbaar zou kunnen zijn, Toen eenmaal was besloten tot een bank werd uiteindelijk het park als meest geschikte plaats gekozen. De bank is ontworpen door de Nieuw-Beijerlandse kunstenaar Dick Bouman, die ook heeft zorggedragen voor de vormgeving van het herdenkingsboek van Piershil in de oorlogsjaren. Dankzij de hulp van vrijwilligers kon de bank in korte tijd worden gebouwd. Burgemeester Kolbach nam de bank namens de burgerij in ontvangst. Hij wees op het belang dat het park zal krijgen voor het natuuronderwijs aan de scholen in de streek.
Over enige tijd zal het goed toeven zijn, verwachtte hij, in dit door de stichting Hoekschewaards Landschap aangelegde en onderhouden park, De burgemeester liet voorts niet na de Oranjevereniging te prijzen voor het enthousiasme waarmee ieder jaar weer zulke geslaagde feestelijkheden in het dorp op touw worden gezet. Na dit officiële gebeuren maakten velen van de talrijke aanwezigen gebruik van gelegenheid om zich door parkbeheerder P. Hoek (zie ook: 1981 – De vader van de heemtuin) en bestuursleden van Hoekschewaards Landschap te laten rondleiden door het park waarin de eerste wilde planten al in bloei staan.