Na de officiële opening van Heemzicht publiceerde de krant Het Zuiden een eerste indruk. ‘Bewoners van Heemzicht raken al ingeburgerd’, zo kopte de krant.
Artikel ‘Bewoners Heemzicht raken al ingeburgerd’ – Het Zuiden 13 mei 1988
PIERSHIL – De 60 bewoners van bejaardentehuis Heemzicht zijn al gewend aan hun nieuwe omgeving. Op 15 januari werd het gebouw opgeleverd en vanaf 15 februari trokken de nieuwe bewoners er in. De officiële opening is net achter de rug. Vanaf nu is alles ‘gewoon’ en moet het alledaagse leven zijn gang gaan.
De meeste bewoners komen uit de regio of hebben er kinderen wonen. Ze weten dus wat het is om in een rustiek dorp te wonen. Toch is een verhuizing naar een dergelijk huis voor iedereen een ingrijpende gebeurtenis. Vandaar ook dat men per dag maar 5 nieuwe bewoners liet komen. Bij een dergelijke benadering konden ze allemaal persoonlijke aandacht krijgen en kon in alle rust geïnventariseerd worden hoeveel verzorging ze nodig hadden. Het is namelijk de bedoeling dat ze zelf doen wat ze zelf kunnen. Ze dienen wat huishoudelijk werk te doen als ze daartoe in staat zijn. Zij kunnen kiezen of ze gemeenschappelijk in de recreatieruimte willen eten of in hun eigen woning. Ze werken aan hun eigen gezelligheid met een borreluurtje of een modeshow. Ze helpen elkaar met allerlei dingen.
En zo is de kans groot dat er saamhorigheid ontstaat. Voor een aantal bewoners was de ontmoeting met de anderen er een van grote verbazing en plezier. Mensen die elkaar lange tijd niet gezien hadden, bleken plotseling in het zelfde huis te wonen. Dat gaf meteen al stof tot heel wat ’bijpraten’.
Landelijk
Directeur mevrouw K. van der Velde-Waling komt uit Middelharnis waar ze verpleegkundigen in de zwakzinnigenzorg opleidde. Ze kent het gebied en de bewoners. Ze vindt dat ze hier flinke ruime wooneenheden hebben en dat architect Gelderblom er een echt landelijk tehuis van heeft gemaakt. Het past goed op de plek bij de oude kerk en de heemtuin. Het is de bedoeling dat de eigen tuin een relatie gaat vertonen met die heemtuin. Aan de wat afgelegen situering van het bejaardenthuis komt in de toekomst verandering, omdat hier ook het nieuwe bestuurscentrum van Korendijk wordt gebouwd. Piershil is centrumgemeente.
Luchtsluis
Het gebouw oogt heel vriendelijk met het ver doorlopende pannendak. Het is rolstoelvriendelijk doordat nergens met drempels is gewerkt. De entree heeft een luchtsluis die tochten voorkomt, doordat de ene deur pas open gaat als de andere dicht is. In totaal zijn er 5 wooneenheden voor twee personen. Volgens de provinciale norm ging men eerst uit van 3 van dergelijke eenheden, maar gezien het aantal binnenkomende aanvragen, heeft men dit nog op tijd kunnen uitbreiden tot 5. De ruimte voor fysiotherapie is ruim en de inrichting ervan is geschonken door de Rotaryclub.
Het ligt in de bedoeling dat er in de naaste toekomst nog 10 aanleunwoningen worden gerealiseerd voor mensen die nog vrijwel geheel zelfstandig kunnen wonen. Die bewoners zijn veelal ook een stuk jonger dan de gemiddelde bezetting van nu die ruim boven de 80 jaar zit. De oudste bewoner is boven de 90 jaar. De bouw van dit alles heeft ruim f 6 miljoen gulden gekost.
Bij de foto’s:
De conversatiezaal van het tehuis.
Het vooraanzicht van het nieuwe verzorgingstehuis Heemzicht.
Foto’s ‘Heemzicht is geopend’
De bewoners zijn gearriveerd, de officiële opening heeft plaatsgevonden, het groen is geplant en de vissteiger is klaar voor gebruik. ,,Vanaf nu is alles ‘gewoon’ en moet het alledaagse leven zijn gang gaan”.
Melkboer Anne Snoep met zijn SRV-wagen werd meteen vereeuwigd.