1988 – Eerste bewoners in Heemzicht

Vanaf dinsdag 16 februari 1988 verhuisden de eerste bewoners naar Heemzicht. Om iedereen persoonlijke aandacht te kunnen geven tijdens die verhuizing werd het verzorgingstehuis gestaag gevuld met bewoners.

Artikel ‘Eerste bewoners in Heemzicht’ – Rotterdams Nieuwsblad februari 1988

Kleine pannetjes stonden gistermorgen op het vuur in de grote keuken van verzorgingstehuis Heemzicht in Piershil. Er moest worden gekookt voor de eerste drie bewoners. Gisteren verhuisden zij naar het nieuwe tehuis aan de Voorstraat in het kleinste dorp van de Hoeksche Waard.

Gistermiddag verhuisden nog eens twee mensen naar Heemzicht en de komende dagen zullen ook de andere bewoners zich in groepjes van vijf melden. Vrijdag breidt het aantal bewoners zich in één keer met negen mensen uit, als een deel van de Korendijkers uit het Numansdorpse verzorgingstehuis De Buitensluis verhuist naar Piershil.

Het waren allemaal vrouwen, die zich gisteren als eersten verstigden in Heemzicht. Een Piershilse, een Goudswaardse en drie Zuid-Beijerlandse dames, in de leeftijd van zeventig tot 82 jaar. Zij werden begroet door directeur mevrouw K. van der Velde, het personeel en een deel van het bestuur. Ook waren er vertegenwoordigers van de gemeente en familieleden. Na een kopje koffie en een toespraakje werden de nieuwe bewoners door verzorgsters rondgeleid door het tehuis. De kleine pannetjes in de keuken zullen ze na gisteren waarschijnlijk niet meer te zien krijgen, want vanaf vandaag hebben de koks al een veel groter aantal magen te vullen.

Artikel ‘Eerste bewoners in Heemzicht’ – februari 1988

De zorg in Heemzicht is gericht op het holisme, dat wil zeggen dat het héle mensbeeld, dus geest én lichaam van de oudere hier centraal staat. We willen de bewoners niet betuttelen, wanneer zij iets kunnen en willen dan kan dat!’. De heer Ridderhof, bestuursvoorzitter van Heemzicht, is trots op de onlangs tot stand gekomen woongemeenschap voor ouderen in Piershil. Terwijl hij ons rondleidt en iedere deur die we tegenkomen opent, worden om ons heen de éérste meubels van de nieuwe bewoners naar boven gesjouwd. ,,Heemzicht is niet sober”, meent Ridderhof, ,,maar heeft ook weer geen gouden koetsallures. De mensen moeten zich hier thuis kunnen voelen en we hebben er alles aan gedaan om dat te realiseren”.

Nadat we de sfeervolle recreatiezaal op de benedenverdieping bewonderd hebben komen we via de lift bij de modelwoning van Heemzicht. ,,Door het beschikbaar stellen van deze modelwoning, die door de firma Konijnendijk uit Zuid-Beijerland zo mooi is ingericht, hebben heel veel mensen zich laten inschrijven”, vertelt
de heer Ridderhof. ,,Zo’n compleet ingerichte ruimte zegt veel meer dan een lege kamer”. De modelwoning laat ons zien dat Heemzicht inderdaad is toegespitst op de zelfstandigheid van de bewoners. Elke woning is voorzien van een eigen keuken, douche, toilet en een ruime woon-slaapkamer. De voordeuren zijn voorzien van een brievenbus en deurbel en bovendien is het héle huis rolstoelvriendelijk. Met een simpele druk op de knop laat Ridderhof de zonnewering van het raam in de modelwoning zakken. Ook dat kunnen de ouderen in Heemzicht dus zelf, daar is geen zuster voor nodig. Mocht er wel een zuster nodig zijn, dan biedt de omroepinstallatie in de kamers, waarmee contact met het personeel verkregen kan worden, uitkomst. Ook de gangen in het gebouw bieden opvallend veel ruimte en er is gekozen voor lichte kleuren. ,,Het gebouw zelf past
ook goed in deze woonomgeving”, vindt de heer Ridderhof, ,,binnen niet al te lange tijd zal tegenover Heemzicht worden gestart met de bouw van het nieuwe bestuurscentrum, waardoor dit huis nog meer betrokkenheid zal krijgen met de gemeenschap. Sommige mensen hebben vooral daarom een woning aan de voorkant gekozen, die willen de bruidsstoetjes niet missen! De bewoners van Heemzicht zullen voornamelijk uit Korendijkers bestaan. Uitzonderingen zijn mensen die van buitenaf komen, maar familierelaties in de gemeente Korendijk bezitten. Het personeelsplaatje van Heemzicht toont zo’n 31 medewerkers, waaronder full- en parttimers. Men is nu nog naarstig op zoek naar een gediplomeerde A of B verpleegkundige voor de avond- en nachtdienst. Als deze functie is vervuld zijn alle vacatures van Heemzicht voorzien. Voor het ondersteunen van een toekomstig flankerend ouderenbeleid wil men ook gebruik maken van vrijwilligers. Men denkt daarbij aan voorzieningen als tijdelijke opvang, een maaltijdendienst en bejaardenalarmering. ,,Niet alleen voor de ouderen in Heemzicht willen wij wat betekenen, maar ook voor de ouderen in de omgeving. Er zal een speciale commissie worden opgezet die zich in het flankeringsbeleid zal verdiepen”, aldus de heer Ridderhof. Het verzorgingspersoneel in Heemzicht zal voor zover mogelijk in burgerkleding werken. “Wij hebben daar bewust voor gekozen, omdat we dat persoonlijker vinden. Individualiteit staat binnen deze woongemeenschap hoog in het vaandel”. Heemzicht zou op 11 juni een open dag houden voor de bevolking van Korendijk, maar momenteel wordt er naar een andere datum gezocht. Op 29 april zal Heemzicht officieel worden geopend door gedeputeerde Boone. ,,Ik heb één hoop”, zegt voorzitter Ridderhof, nadat hij ons alle hoeken van Heemzicht heeft laten zien, ,,dat de mensen het hier naar hun zin zullen hebben. Wij zullen daarvoor in ieder geval onze uiterste best doen!”

Bij de foto’s

Het gebouw zelf past goed in het polderlandschap van Piershil

’n blik in de splinternieuwe keuken van ‘Heemzicht’.

Updated: juli 13, 2024 — 12:04 pm

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.