Al in januari 1988, nog voordat hert verzorgingstehuis werd geopend, werd gesproken over een uitbreiding. Het verschijnsel ‘aanleunwoning’ deed zijn intrede in Piershil.
Artikel ‘Plan voor aanleunwoningen bij verzorgingstehuis’ – januari 1988
Korendijk – De bouwers hebben het nieuwe verzorgingstehuis in Piershil amper verlaten of er zijn alweer bouwplannen. De gemeente Korendijk zou liefst nog dit jaar tien zogeheten ‘aanleunwoningen’ voor bejaarden willen bouwen naast het tehuis. In Korendijk mogen in 1988 en ’89 in totaal zestien woningwetwoningen worden gebouwd. De gemeente voelt er veel voor, meer dan de helft daarvan te benutten voor huisvesting van de oudere inwoners. In de plannen voor het verzorgingstehuis is al rekening gehouden met een aantal aanleunwoningen, maar het geld ervoor ontbrak nog. Het beleid dat de gemeente nu uitstippelt brengt met zich mee dat er voor twee volle jaren nog maar zes ‘gewone’ woningwetwoningen overblijven. Die wil de gemeente laten bouwen in Zuid-Beijerland. Een woordvoerder van de gemeente zegt niet bang te zijn dat in Korendijk een schrijnend tekort aan huurhuizen zal ontstaan, als er een poosje vrijwel alleen voor bejaarden wordt gebouwd. De mensen die in die aanleunwoningen komen te wonen, laten ook weer huizen achter natuurlijk. Bij de toewijzing van de plaatsen voor het verzorgingstehuis hebben we gezien dat dat vrijwel uitsluitend woningwetwoningen zijn”. Aanleunwoningen zijn gewone, kleine huurhuizen voor ouderen; met als bijkomend voordeel dat gebruik kan worden gemaakt van alle diensten van het verzorgingstehuis. De bewoners van de aanleunwoningen kunnen bijvoorbeeld met de pot mee-eten, of zich bij ziekte in het tehuis laten verplegen. Ook worden aanleunwoningen meestal direct aangesloten op het alarmeringssysteem van het bejaardentehuis.
Binding
Het nieuwe verzorgingstehuis, Heemzicht, is inmiddels opgeleverd. Op 16 februari arriveren de eerste bewoners, waarna op vrijdag 22 april de officiële opening zal worden verricht. Van de zestig beschikbare plaatsen zijn er inmiddels veertig toegewezen. Vrijwel alle toekomstige bewoners komen uit Korendijk, de anderen hebben een sociale binding met deze gemeente omdat hun kinderen er wonen. Volgens de voorzitter van de stichting die het tehuis beheert, Koos Ridderhof, is de gemiddelde leeftijd van de bewoners tachtig jaar. ,,Onze jongste bewoner is 72, de oudste 97,” aldus Ridderhof, die verwacht dat op korte termijn ook de overblijvende twintig plaatsen zullen worden bezet. Het plan voor de aanleunwoningen heeft de warme belangstelling van de voorzitter. ,,Onze stichting heeft het licht op groen gezet, want het is immers ons doel oudere mensen te huisvesten en goed te verzorgen. Het enige waarover we nog zitten te dubben is de beheersvorm. Wij kunnen die woningen wel bouwen en beheren, maar ik denk dat de gemeente dat wel in eigen handen zal houden”.