1914 – De naam Heullaan

De naam Heullaan is gekozen vanwege de stenen brug die toegang gaf tot deze laan. Het word ‘heul’ heeft in de Nederlandse taal verschillende betekenissen. De betekenis die hier wordt bedoeld komt al voor in oude geschriften uit het jaar 1284. Het woord werd toen nog gespeld als ‘huele’ (en ook als hoele of hole), maar betekende al hetzelfde: bruggetje. Andere betekenissen van het woord zijn sloot, waterafvoer en riool. De meer uitgebreide beschrijving van de heul zoals we die in Piershil konden aantreffen was “Brug, dikwijls bepaaldelijk eene eenboogs steenen brug, maar voorts in toepassing op bruggen van iedere soort en grootte”.

De stenen brug is in 1978 verwijderd. Dit gebeurde binnen het kader van het toenmalige ‘rioleringsplan’. De werkzaamheden bij de Heullaan werden toen als volgt beschreven: “Het is de bedoeling om in de buurt van de Heullaan gelijk met het rioleringswerk een bochtverbeterng toe te passen, de Heullaan brug te slopen en ter plaatste over een lengte van 32 meter de watering te dempen. In dit deel zal een duiker worden gelegd, de toegangsmogelijkheid tot de Heullaan wordt zodoende aanzienlijk verbeterd”.

Met het slopen van de brug en het aanleggen van de duiker werd de toegang inderdaad verbeterd, maar of het de schoonheid en allure ten goede kwam is twijfelachtig. Geen betonnen toegangsbrug meer, wel een dam met een duiker.

Foto’s ‘Toegang via de heul’

Op deze foto uit de jaren dertig zien we Gre Rozendaal, staande bij de brug. Op de achtergrond de Oudendijk van Piershil, geen enkele bebouwing in de polder.

piershil-heulbrug-grerozendaal

Een foto uit de jaren zestig, met een mooi kijkje door de Heullaan.

piershil-brug-heullaan

De betonnen brug was 64 jaar de enige toegangsweg tot de Heullaan. Deze foto werd gemaakt in 1976.

piershil-heullaan-1976

Kort voor de sloop, op 2 oktober 1978, werd deze foto gemaakt van de heul. De man rechts is Engel van der Merwe, hij woonde in het tweede huis aan de Oostelijke zijde (nummer 12). De man links is Hans van der Waal, hij woonde in het huis wat achter hem is te zien: het meest linker huis van de vier huurwoningen (nummer 8).

piershil-heullaan-2okt1978

Ansicht ‘Piershil Heullaan’

Ook op deze ansichtkaart, uitgegeven door de firma Achterberg, is de stenen heul als toegang tot deze laan goed te zien. Rechts zijn de zes huizen aan de westelijke kant van de Heullaan goed te zien.

piershil-ansicht-achterberg-serie3-heullaan

Foto’s ‘Toegang via een dam’

Op deze foto’s uit 2000 en 2007 is te zien dat er van de statige toegang tot de Heullaan niets is overgebleven.

piershil-toegang-heullaan-aug2000 piershil-toegang-heullaan-2007

Updated: februari 12, 2015 — 12:04 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.