1914 – Het ontstaan van de Heullaan

Eeuwenlang bestond het dorp Piershil uit een dijk en een straat. Na de inpoldering van 1525 werden de eerste huizen op de dijk gebouwd, dat was immers de meest veilige plaats. De meeste huizen werden tegen de buitenkant van de dijk aangebouwd. Dat gebeurde omdat het bouwen aan de schuin aflopende westelijke zijde eenvoudiger was dan het bouwen aan de steile oostelijke kant. Het zuidelijke deel van de dijk, gezien vanaf de Kade en de haven, is de Sluisjesdijk. Het noordelijke gedeelte staat bekend als de Molendijk. Loodrecht op die dijk, vanaf de Kade, werd de eerste straat aangelegd. Deze straat stond bekend als Dorpsstraat en later als Voorstraat, terwijl het achterste gedeelte daarvan werd aangeduid als de Benedenstraat. Pas in 1914 vond de eerste dorpsuitbreiding plaats toen werd begonnen met de bouw van de Heullaan. Als eerste werden daar vier huizen gebouwd langs de watering, bestemd voor verhuur. Kort daarna werd begonnen aan de bouw van het eerste huis aan de Heullaan 1. Dit huis werd gebouwd door de aannemer Dirk van der Merwe. Daarna werden er nog vier huizen gebouwd aan de oostelijke kant van de Heullaan, tegenwoordig nummers 3,5,7 en 9. Verder kon er niet worden gebouwd, omdat de tramrails van de RTM langs het huis met nummer negen liep. De eerste bewoners van deze huizen waren van voor naar achter Dirk van der Merwe (1), Willem Verhorst (3), Toon Rozendaal (5), Dingeman Snel (7) en Jaap Kraak (9).

Met de bouw van het eerste huis aan de westelijke kant van de Heullaan werd begonnen in 1926. Niet aan de voorkant van de Heullaan, maar aan de achterkant. Daar werd het huis gebouwd voor de vrachtrijder Jaap van der Hoeven. In de jaren daarna is er weer naar de kant van de Voorstraat toe gebouwd, tot er aan de oostelijke kant zes huizen stonden. Deze huizen werden genummerd met de even nummers 10 t/m 20, omdat de vier huurhuizen langs de wetering al de even nummers 2 t/m 8 hadden gekregen. In 1933 werd het laatste huis opgeleverd en bestond de Heullaan uit (vier huurwoningen langs de wetering en) elf vrijstaande huizen, allen gebouwd door de Piershilse aannemers Dirk van der Merwe, Adam Bottenberg en Jaap Kraak. Ruim een halve eeuw is het aanzien van de Heullaan gelijk gebleven, ondanks het verdwijnen van het RTM-spoor in de jaren vijftig. De huizen werden weliswaar verbouwd en schuurtjes en garages werden toegevoegd, het bleven elf vrijstaande huizen tussen de weilanden in Piershil. Dat duurde tot in de jaren negentig toen de Heullaan werd ingesloten door de Heemlaan aan de oostelijke zijde en de Reigerstraat aan de westelijke zijde. In de 21ste eeuw is de Heullaan een doorlopende weg geworden (naar de Fazantlaan) en is de oudste dorpsuitbreiding volledig omgeven door nieuwbouw.

Foto’s ‘Heullaan vanuit de lucht’

Op deze luchtfoto’s uit 1973, 1978 en 2005 is goed te zien hoe het gebied rondom de Heullaan is veranderd.

piershil-heullaan-luchtfoto-1973 piershil-heullaan-luchtfoto-1978 piershil-heullaan-luchtfoto-2005

Foto’s ‘Begrenzing door het RTM-spoor’

Op deze foto’s uit de jaren dertig is prachtig te zien hoe de Heulaan werd begrensd door het RTM-spoor. Gre en Mach (onder) Rozendaal poseren hier op het spoor. Het huis rechts achter is de Heullaan 9, destijds bewoond door Jaap Kraak. De meisjes kijken dus richting de halte bij Rozendaal, op de achtergrond verdwijnt het spoor richting Goudswaard en is de Piershilse Sluisjedijk te zien.

piershil-grerozendaal-heullaan9-spoor piershil-machrozendaal-heullaan9-spoor

Zicht op de Heullaan

Twee foto’s uit de jaren zestig, met zich op de Heullaan.

piershil-bij-heullaan piershil-bij-heullaan-02

Updated: februari 12, 2015 — 12:04 pm

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.