1971 – Blikseminslag (Heullaan 1)

In 1971 werd het pand Heullaan 1 getroffen door de bliksem, zoals in onderstaand artikel is te lezen. Even was er zelfs sprake van dat het huis zou worden gesloopt, zover is het echter niet gekomen.

“Een zware blikseminslag heeft in de nacht van woensdag op donderdag de woning Heullaan 1 in Piershil vrijwel gehele verwoest. Tijdens een zware onweersbui sloeg de bliksem om ’s nachts kwart voor één in. De bewoners, de gemeentewerkman H. Gardenier en zijn echtgenote, konden zich in het pikkedonker (in de hele straat sloegen alle stoppen door terwijl ook de straatverlichting doofde) in veiligheid stellen. De ravage was echter groot. In het dak was een groot gat geslagen, vrijwel alle ruiten waren gesneuveld, electriciteitsbuizen waren totaal weggesmolten, bijna geen pan lag er meer op het dak, radio- en televisietoestel waren uit elkaar gesprongen , meubilair was door de luchtdruk door elkaar gesmeten, gordijnen en vloerbedekking waren vernield, zelfs plafondbalken waren door de luchtverplaatsing gescheurd en de schoorsteen was door het dak op een onbeslapen bed terecht gekomen. De 18-jarige zoon van de heer Gardenier, die normaal op dit bed sliep, was toevallig een nachtje afwezig en heeft aan zijn afwezigheid vermoedelijk zijn leven te danken. Juist in zijn slaapkamertje sloeg namelijk de bliksem in. Het gezin kon reeds donderdagmorgen, door bemiddeling van de gemeente, een leeg staande woning van de molenbouwfirma Bosman aan de Kon. Julianastraat betrekken. Buurtbewoners, wakker geworden door de enorme klap waarmee de bliksem insloeg, snelden onmiddellijk te hulp en begonnen om vijf uur, toen het licht werd, met het opruimen van de grootste ravage en het redden van de huisraad. Donderdag ook reeds werd er gesproken over een grote geldinzameling voor het gezin. Dit bleke echter niet nodig, want e verzekering liet al eten de schade voor honderd procent te zullen dekken. Ook bij de woningen in de naaste omgeving bleken koelkasten en televisietoestellen door de blikseminslag kapot te zijn gegaan. De zwaar getroffen woning, die slechts enkele honderden meters van de kerktoren (met bliksemafleider) staat, trok de gehele donderdag veel belangstellenden. Van hen hielpen er velen mee bij de opruimingswerkzaamheden en de verhuizing naar de nieuwe (tijdelijke) woning. In hoeverre de woning nog zal kunnen worden opgeknapt, moet nog door deskundigen worden bekeken”.

Knipsels ‘Blikseminslag’ – 1971

Deze foto bij bovenstaand artikel werd gepubliceerd op 30 juli 1971.

piershil-heullaan1-30juli1971

In dit knipsel van 10 september 1971 wordt gemeld dat het huis zal worden gesloopt.

piershil-heullaan-blikseminslag-10okt1971

Foto’s ‘Blikseminslag Heullaan 1’ – 1970

piershil-heullaan-gardenier-nabolblikseminslag-29juli1971-01 piershil-heullaan-gardenier-nabolblikseminslag-29juli1971-02 piershil-heullaan-gardenier-nabolblikseminslag-29juli1971-03

Updated: februari 12, 2015 — 11:57 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.