Een mooie tabaksdoos met de inscriptie Marinus ’t Hart. Piershil. 1867. Deze doos is in het bezit van Henry den Hartigh, afkomstig uit Westmaas. Over deze koperen doos liet hij het volgende weten:
“Altijd heb ik het voornemen gehad om de geschiedenis van deze doos eens uit te zoeken, althans eens na te gaan wat de eigenaar voor een persoon was, en om misschien te weten te komen wat de aanleiding was om het jaartal 1867 te noemen”.
Marinus ’t Hart werd geboren op 6 november 1836 als vierde kind van Arij ’t Hart (1793-1843) en Margrieta Bottenberg (1808-1863). Andere kinderen waren Maria, Bastiaan, Willem, Frans en Neeltje. Marinus huwde op 14 mei 1869 met Johanna Francina Groeneweg. Zij kregen in ieder geval twee kinderen: Aaltje ’t Hart (1878) en Hendrik ’t Hart (1879-1946).
Wie heeft informatie over deze tabaksdoos? hvdh1234@gmail.com
Foto’s ‘Koperen tabaksdoos uit 1867’ – 2011
Mijn opa heette ook Marinus’t Hart. Zijn vader was Frans ’t Hart. De vader daarvan heette Willem
en was het 3e kind van Arij Bastiaansz.’t Hart en Margrieta Bottenberg en dus de broer van uw Marinus uit Piershil.Helaas kan ik er niets over vertellen maar ik vond het erg leuk om te zien
dat er nog iets bewaard is gebleven uit vervlogen tijden.
Misschien dat mijn inzichten wat helpen – kijk er wellicht wat anders tegen aan….
De tabaksdoos is erg gepoetst – een tip om de glans te behouden, zonder verder te beschadigen: gebruik bijenwas om de doos na poetsen in te boenen (liefst (verder) niet poetsen)
Afgaand op de foto’s komt de graveur mij niet over als een gespecialiseerd vakman. De krullen in de letters zijn niet trefzeker gezet en het geheel laat wat schoonheidsfoutjes zien. Dat doet vermoeden dat het hier eerder om kundig huisvlijt gaat – de eerste kandidaat zou in dat geval dan Martinus ’t Hart zelf zijn.
Verder onderzoek zou u kunnen doen naar de herkomst (fabrikant, datum van fabricage e.d.) van de tabaksdoos bijvoorbeeld via het Pijpenkabinet te Amsterdam – zij hebben legio aan informatie mbt tabaksdozen en kunnen u verder helpen.
Gelet op de vorm met bolle kanten en afgeronde hoeken, de eenvoud in vormgeving in het geheel en het handzame formaat was het geen tabaksdoos voor op tafel, maar om meegedragen te worden. Belangrijk omdat dit iets zegt over de eigenaar en gebruik van de doos. Wat was zijn beroep? Daarvoor zou u eigenlijk (bijvoorbeeld) de trouwakte moeten bekijken uit 1869 in het archief in Dordrecht.
Uit dit archief wel een interessant gegeven uit 1867. In dat jaar trouwt zijn oudste (neem ik aan) broer Bastiaan in Nieuw-Beijerland. Dat kan een aanknopingspunt zijn.
Vader en moeder zijn in dat jaar al lang overleden zegt u? Toch is het aan te raden eens te zien of er wellicht bij de erfverdeling niet nog zaken moesten worden worden verdeeld. En dat wanneer de oudste zou huwen … et cetera et cetera.(vandaar dat ook de fabricagedatum van de doos van belang is, misschien was het wel een tabaksdoos uit de boedel van vader)
Kijk daarvoor ook eens naar de notariele archieven (eigendomsakten bijv.) en de plaats waar de broers (en zussen) woonden? Bleef Bastiaan in 1867 wonen te Piershil en waar woonde Martinus op dat moment en na 1867? Het is zeer goed mogelijk dat de ongehuwde broers nog in het ouderlijk huis woonden – moeder was pas 4 jaar eerder overleden in 1863 – en dat na huwelijk van de oudste, Martinus elders verblijf moest zoeken.
Of een andere zijstraat: denk bijvoorbeeld aan zoiets als het optreden van getuige bij het huwelijk – wat voor hem een aanleiding geweest kan zijn zoiets aan te schaffen.
Al met al genoeg voer voor archiefonderzoek…. en wie weet of er een verband is met het huwelijk in 1867 van zijn oudste broer; ik ben benieuwd!
Dank voor uw reactie.Inmiddels heb ik contact gelegd met dhr.den Hartigh. Inderdaad nog veel mo-
gelijkheden om te onderzoeken. Heel leuk!
gr.Marja van Eck (kleindochter van een andere Marinus t’Hart)